NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z pieczarkami i wędzoną makrelą

 „Czyli pieczarki oraz wędzona makrela, ułożone na kruchym spodzie zalane delikatną mleczno – jajeczną kołderką. Przepis wcale nie jest tak pracochłonny, jakby to się mogło wydawać. Tartę możemy przygotować wcześniej i przechowywać ją w lodówce, a przed podaniem włożyć do piekarnika i podgrzać”

Tarta z pieczarkami i wędzoną makrelą

Składniki:

Ciasto:

  • 230 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki wody

Farsz:

  • 260 g świeżych pieczarek
  • 250 g wędzonej makreli
  • 8 plastrów suszonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g kremowego twarożku
  • 100 g startego sera żółtego
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Tarta z pieczarkami i wędzoną makrelą

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Wymieszać mąkę i pokrojone masło. Dodać wodę i szybko wyrobić. Formę do tart o średnicy około 26 cm wylepić ciastem, nakłuć widelcem.
  2. Podpiec 10 minut na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanym do temperatury 225oC.

Farsz:

  1. Pokroić pieczarki na plasterki, a cebulę w drobną kosteczkę. Podsmażyć warzywa na patelni na maśle.
  2. Suszone pomidory pokroić na cieniutkie paseczki.
  3. Makrelę oczyścić z ości i podzielić na małe kawałki.
  4. Suszone pomidory oraz makrelę przełożyć na patelnię, wymieszać.
  5. Przełożyć farsz na podpieczony spód.
  6. Jajka ubić z mlekiem i twarożkiem. Dodać ser żółty, pieprz oraz sól,. wymieszać.

Wylać masę na tartę. Piec około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanym do 225oC.

Tarta z pieczarkami i wędzoną makrelą

środa, 08 września 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Zapiekanka z awokado

    Składniki na 6 szt.: 1 opakowanie ciasta francuskiego 12 plastrów wędliny z kurczaka 1,5 awokado 6 jajek 6 suszonych pomidorów sól, pieprz Wykonanie: Przygotowa

  • Tarta z dynią i serem

    Składniki: Ciasto*: 250 g mąki 125 g masła, pokrojonego w kostkę 1 jajko 1 łyżeczka drobnego cukru ½ łyżeczki drobnoziarnistej soli 40 ml zimnej wody Nadzi

  • Tarta z kurczakiem i szpinakiem

    Składniki: Tarta: 1 czerwona cebula 100 g wędzonego boczku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g szpinaku

Komentarze
2010/09/08 23:54:21
uwielbiam tarty , a ta jest rewelacyjna !
-
2010/09/10 14:39:12
ciekawe zestawienie składników. lubię takie wykwintne tarty;)