NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Torta tiramisu

 „Jak podaje autorka przepisu Torta tiramisu jest zupełnie inna niż zwykłe, klasyczne tiramisu. Z pewnością jest ona bardziej odpowiednia na eleganckie, oficjalne przyjęcia, ponieważ można ją pokroić na zgrabne kawałki. Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z książki „Najlepsze Ciasta Świata”. Ciasto polecam szczególnie dla osób, którzy uwielbiają kawę. Dla mnie jest ono zbyt mocno kawowe, chociaż zmniejszyłam ilość kawy o połowę, z 60 na 30 g”

Torta Tiramisu

Składniki:

Bezowe blaty:

  • 6 białek jaj
  • 230 g cukru pudru
  • 100 g zmielonych opiekanych migdałów
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 20 g cukru pudru

Kremowe wypełnienie:

  • 500 g serka mascarpone
  • 7 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 60 ml wody
  • 125 ml likieru kawowego
  • 225 g cukru pudru
  • 30 g kawy rozpuszczalnej
  • 4 żółtka jaj
  • 250 ml ubitej śmietanki kremówki
  • 100 g startej ciemnej czekolady
  • kakao w proszku do posypania

Wykonanie:

Bezowe blaty:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180oC. Wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia dwie tortownice o średnicy 24 cm.
  2. Przygotować bezowe blaty. Ubić białka z solą na sztywną pianę, a potem stopniowo po trochu dodawać cukier puder. Ubijać z maksymalną prędkością przez 10 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa stanie się gęsta i błyszcząca.
  3. W oddzielnej misce wymieszać migdały, cukier puder i mąkę kukurydzianą, następnie ostrożnie dodać je do ubitych białek. Podzielić masę równo na 2 części, wylewamy do obu tortownic i pieczemy 45 minut, po czym studzimy całkowicie.

Kremowe wypełnienie:

  1. Żelatynę zalać wodą w niedużej misce, którą ustawiamy na patelni wypełnionej wrzącą wodą i czekamy aż żelatyna się rozpuści (albo podgrzewamy 10 sekund w kuchence mikrofalowej w wysokiej temperaturze).
  2. Do rondla wlać likier kawowy, wsypać cukier i kawę, doprowadzić do wrzenia. Dolać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Odstawić na bok.
  3. Ser mascarpone ubić w misce z żółtkami jaj i przygotowanym kawowym płynem. Ostrożnie dodać ubitą śmietanę, wymieszać.

Aby połączyć bezowe blaty i krem należy umieścić jeden bezowy blat w tortownicy o średnicy 23 cm i wylać na niego połowę kremu. Wygładzić wierzch i posypać połową startej czekolady. Przykryć drugim bezowym blatem i delikatnie docisnąć. Pokryć resztą kremu i posypać pozostałą czekoladą. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy i zsunąć ciasto z dna. Posypać wierzch ciasta kakao w proszku. 

Tort Tiramisu

sobota, 18 września 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2010/09/18 12:27:21
o rety... co za wspaniałości!
-
2010/09/18 13:02:26
ja nie za bardzo przepadam za kawowymi wypiekami, choć tiramisu to co innego. Twój tort brzmi fajnie ale jeśli jest za kawowy to nie dla mnie ((;
-
2010/09/18 15:17:12
a ja uwielbiam kawę i tiramisu a ponieważ boje się robić tortów Twój jeszcze bardziej mnie zachwyca..wygląda po prostu zachwycająco
-
2010/09/18 21:25:02
ja tam kawowe bardzo lubię :)