NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tosty cynamonowe

 „Doskonała propozycja na łatwe i szybkie śniadanie bądź pyszny podwieczorek. Masę czekoladowo-cynamonową możemy przygotować wcześniej i przechowywać ją w lodówce. Gdy tylko będziemy mieli ochotę na szybką i lekką przekąskę, wystarczy zanurzyć w niej chlebek tostowy i usmażyć na złoty kolor. Przekąski tego typu są nie lada gratką dla dzieci”

Tosty cynamonowe

 Składniki:

  • 55 g białej czekolady
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 6 kromek chleba tostowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki bitej śmietany
  • kandyzowana skórka pomarańczowa (do dekoracji)

Wykonanie:

  1. Pokroić czekoladę w małą kosteczkę, włożyć do rondelka, zalać mlekiem. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
  2. Jajko ubić z cynamonem. Wlać do niego ciepłe mleko, dokładnie wymieszać.
  3. W tak przygotowanej masie zanurzać kromki chleba tostowego i smażyć na maśle przez około 2-3 minuty, aż tosty nabiorą ładnego, złotego koloru.
  4. Podawać z bitą śmietaną, posypane cukrem pudrem oraz skórką pomarańczową.

Tosty cynamonowe

sobota, 11 września 2010, baaaraneeek
Tagi: czekolada

Polecane wpisy

Komentarze
2010/09/11 16:54:44
Fajny pomysł,a cynamon uwielbiam:)
-
2010/09/11 18:46:48
ależ musiało pachnieć!