NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z kurczakiem

 „Tarta z kurczakiem to pomysł na pyszny i sycący obiad. Tartę taką możemy także podać na przyjęciu lub kolacji. Możemy ją przygotować na długo przed podaniem, wkładając ją na kilkanaście minut przed serwowaniem do piekarnika, aby się podgrzała. Najlepiej podawać ją na ciepło, ale świetnie smakuje także na zimno”

Tarta z kurczakiem

 Składniki:

Ciasto na spód tarty:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • ¼ szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Farsz:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 600 g ulubionych warzyw np. pieczarek, brokuł, marchewki, kalafiora, ziemniaków (możemy użyć gotowej mrożonej mieszanki warzywnej)

Wypełnienie:

Tarta z kurczakiem i warzywami

Wykonanie:

Ciasto na spód tarty:

  1. Z podanych składników na szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
  2. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką okrągła formę do pieczenia o średnicy około 26 cm.

Farsz:

  1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do gyrosa i podsmażyć na oliwie z oliwek.
  2. Warzywa oczyścić i podzielić na cząstki lub pokroić w plasterki.
  3. Warzywa zblanszować, czyli krótko obgotować w osolonych wrzątku – przez około 3-4 minuty.
  4. Warzywa oraz pierś z kurczaka przełożyć na ciasto.

Wypełnienie:

  1. Jajka, śmietanę oraz mleko dokładnie ze sobą połączyć. Dodać starty ser żółty oraz przyprawy, wymieszać.
  2. Wlać sos do tarty.
  3. Tartę piec w rozgrzanym do 200oC piekarniku przez około 35 minut.

Zapiekanka z kurczakiem

wtorek, 05 października 2010, baaaraneeek
Tagi: kurczak

Komentarze
2010/10/05 08:13:39
bardzo smaczna tarta, chetnie bym zjadla taka:)
-
2010/10/05 09:31:24
podoba mi się ta tarta;) jakie barwy. a na jakiej wielkości formę jest przepis?
-
2010/10/05 10:03:14
Mniam, jaka ona kolorowa! Musi być pyszna:)
-
2010/10/05 22:25:21
wygląda cudownie ;]
taka kolorowa... wspaniała!
-
2010/10/06 08:23:10
wyglada pysznie..
-
2010/10/06 13:39:39
cudowna !
-
2010/10/06 20:08:12
To kiedy kolejna ipreza u Ciebie? Tarta jest obłędna.
-
Gość: arom, afhv131.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/22 16:19:49
Jadłam.Bardzo pyszna!!!!!!
-
2012/01/22 18:48:13
Cieszę się, że smakowała :)
-
Gość: Suave, 095160151162.rudaslaska.vectranet.pl
2012/01/30 12:52:16
Spód od tarty powinno się piec osobno przez 15 minut a potem jeszcze ok 15 dorzucając całą resztę. Ciasto pieczone razem z dodatkami bardzo często wychodzi z zakalcem.
-
Gość: Suave, 095160151162.rudaslaska.vectranet.pl
2012/01/30 12:53:11
A tak poza tym.... super :-) Pozdrawiam.
-
Gość: Kataśka, agis55.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/01 00:20:24
Zrobiłam tą tartę z pieczarkami brokułami kurczakiem i suszonymi pomidorami...jaaaaaami :)
-
2012/06/01 09:05:53
Z suszonymi pomidorami musiała byc obłędna! :)
-
Gość: Kataśka, agiv139.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/18 12:58:31
oj była była, nie wyobrażałam sobie kiedyś zjedzenia tarty na słono. A od Twojego przepisu robię różne, z różnymi dodatkami i każda jest przepyszna. Na imprezach rodzinnych też robią furorę. :):)
-
2012/09/18 22:05:03
Tarty na słono faktycznie doskonale sprawdzają się jako przekąski :)
Dziękuję za miły komentarz :)
-
Gość: , e115-62.icpnet.pl
2013/03/16 07:38:20
A jaką dajemy śmietane , kwaśną czy słodką, pytam ponieważ nigdy nie robiłam tarty a dziś chciałabym zrobić. Proszę o odpowiedz .Pozdrawiam Kinga
-
2013/03/16 11:40:49
Dodajemy śmietankę słodką 12% lub 18%. Pozdrawiam i smacznego :)
-
Gość: , e115-62.icpnet.pl
2013/03/16 20:27:00
Dzięki
Właśnie się robi, jeszcze jakieś 15 min. ....i chwila prawdy...aż się boje bo pierwszy raz tartę robię.:)
-
2013/03/18 09:16:32
I jak.... ? :)
-
Gość: , 37.31.51.41.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/03/26 19:44:35
Tarta jest w piekarniku,ale niestety dopiero przeczytałam,ze musi byś słodka śmietana.....czekam.



-
Gość: LU, eud113.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/27 21:04:41
Robilam tą tarte kilka razy i jest genialna! smakuje wszystkim i jest prosta :)
-
Gość: ewewelka, fea162.internetdsl.tpnet.pl
2013/04/08 13:12:02
Jak to słodka? 12% i 18% to słodka?
-
2013/04/09 10:19:07
-
Gość: kasiowa, cpc2-heme11-2-0-cust112.9-1.cable.virginmedia.com
2013/06/16 20:11:41
Witam. Tarte zrobiona, wyszla mimo problemow pyszna tylko nie mam pojecia co nie tak zrobilam ze ciasto mimo ze wyjelam dopiero po godzinie nie nadawalo sie do rozwalkowania bo sie calkowicie rozwalalo:( rozwalkowalam z 3 placki mniejsze z tego je polatalam na blaszce.
-
Gość: Angel, 195.26.22.17*
2013/09/09 15:12:31
zrobiłam pierwszy raz tartę i to z tego przepisu (ciasto - bardzo fajne i super do rozwałkowania i polewę) tylko nie wiem co zrobiłam źle bo troszkę się rozpada. Tzn ciasto jest super, góra też ale składniki trochę się rozsypują (może to kwestia tego, że wzięłam kurczaka, pieczarki i mix kolorów papryki ?), ale wyszła pyszna :)
-
2013/09/09 20:35:30
Jeśli tarta się rozpada, to może dlatego, że było za dużo składników tzn. kurczaka i warzyw a za mało sosu-wypełniacza, który miał związac całośc :)