NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Banoffe Pie (Banoffi)

„Banoffe Pie jest ciastem wywodzącym się z Wielkiej Brytanii. Klasyczne Banoffi składa się z 4 warstw: podpieczonych pokruszonych ciasteczek digestive, masy krówkowej (lub dulce de leche), pokrojonych bananów oraz ubitej śmietanki kremówki. Wbrew pozorom deser ten nie jest wcale taki słodki. Co więcej, dzięki zawartości bananów jest bardzo zdrowy. Nazwa tego ciasta to oczywiście połączenie dwóch słów: bananów oraz toffi. Za twórcę tego smakołyku uważa się Iana Mackenzi i Nigela Dowding”

Banoffe Pie (Banoffi)

Składniki:

Spód:

  • 200 g ciasteczek digestive
  • 120 g roztopionego masła

Wypełnienie:

  • 400 g gotowej masy krówkowej
  • 3 duże, dojrzałe banany
  • sok z ½ cytryny
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

Deser bananowy

Wykonanie:

Spód:

  1. Ciasteczka umieścić w mikserze, dokładnie rozdrobnić.
  2. Roztopione masła dodać do pokruszonych herbatników, dokładnie wymieszać.
  3. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć koniecznie papierem do pieczenia. Pokruszonymi ciasteczkami wyłożyć spód oraz boki tortownicy.  Wstawić do lodówki na godzinę lub do zamrażalnika na pół godziny.
  4. Wstawić tortownicę do piekarnika rozgrzanego do 180oC na 10 minut.

Wypełnienie:

  1. Masę toffi równomiernie rozprowadzić na podpieczonym spodzie.
  2. Banany obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć je na masie toffi.
  3. Śmietankę ubić na sztywno, z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarować równomiernie na cieście. Posypać wiórkami czekoladowymi. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aż ciasto odrobinę się schłodzi.

Ciasto bananowe

sobota, 09 października 2010, baaaraneeek
Tagi: owoce

Polecane wpisy

Komentarze
2010/10/09 12:22:38
Piękna :))) naprawde apetyczna
-
2010/10/10 10:39:30
zjadalabym kawalek do porannej kawki:)
-
2010/10/10 19:10:18
Pyszne ciacho ... mniam
-
2010/10/27 17:20:42
Zrobiłam ostatnio w wersji mini :) ale moje babeczki wyszły mega słodkie