NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

 „Przepis na bardzo pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami, który znalazłam na stronie Ewy Wachowicz. Jest naprawdę dobre, u mnie duża blaszka zniknęła w ciągu jednego dnia i nikt nie chciał się przyznać kto zjadł go najwięcej:)”

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

 Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 kg śliwek
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 500 g mąki
  • 40 g masła
  • 1 jajko
  • skórka otarta z jednej cytryny (ja zamiast skórki użyłam zapachu migdałowego)
  • 50 g płatków migdałowych

Kruszonka:

  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej.

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Z drożdży, cukru, łyżki mąki i podgrzanego mleka zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
  2. Mąkę przesiać do miski, wlać zaczyn i wyrobić ciasto. Odstawić miskę w ciepłe miejsce (np. na garnek z ciepłą wodą) i przykryć ściereczką. Poczekać aż ciasto wyrośnie – co może potrwać nawet 1 i ½ godziny).
  3. Do wyrośniętego ciasta dodać roztopione masło, skórkę z cytryny oraz jajko. Wyrabiać ręką, aż zacznie odchodzić od brzegów miski. Odstawić na 20-30 minut w ciepłe miejsce, aż kolejny raz wyrośnie.
  4. Rozwałkować, przełożyć na blachę 40*28 cm, poukładać śliwki.

Kruszonka:

  1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę, wyrobić, utrzeć na tarce.
  2. Posypać ciasto płatkami migdałowymi i kruszonką.
  3. Włożyć do otwartego piekarnika rozgrzanego do 50oC, żeby jeszcze wyrosło. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 200oC przez około 20-25 minut.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

czwartek, 07 października 2010, baaaraneeek

Komentarze
2010/10/07 07:36:42
Ciasto drożdżowe obiecuję sobie zrobić od niepamiętnych czasów i jakoś do tej pory nie udało mi się go upichcić.Twoje wygląda za to naprawdę cudownie :)
-
2010/10/07 07:38:01
to ciasto nalezy do moich ulubionych:)
-
2010/10/07 08:12:36
Jedno z najpyszniejszych ciast - drożdżowe z owocami, lubię,szczególnie ciepłe :)
Pozdrawiam:)
-
2010/10/07 14:37:49
wspaniale domowe połączenie!
-
2010/10/07 21:58:13
och, niedziele u babci pachniały takim ciastem...
-
2011/02/08 16:07:12
Pyszne jest to ciasto :-) tylko skąd zimą wziąć śliwki
-
Gość: , ip-81-15-138-43.unregistered.net.exatel.pl
2012/07/06 22:22:51
drożowe ciasto to poprostu pychota:) a śliwki zimą można wykorzystać z kompotu jeżeli ktoś jeszcze zaprawia:) ja czasem takie wykorzystam jak nie ma sezonu na świeży owoc:)
-
Gość: dorota, public127528.xdsl.centertel.pl
2012/10/19 17:00:54
Ja śliwki mrożę sobie kiedy jest sezon .W zimie jak znalazł!