NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto ze śliwkami

 „Jest to kolejny pomysł na ciasto ze śliwkami. Tym razem przepis znalazłam w serwisie winiary.pl. Takie ciasto zawsze się udaje i co najważniejsze można je bardzo szybko przyrządzić. Dzięki warstwie budyniowej jest niezwykle kremowe, śliwki dodają mu orzeźwienia i soczystości, a kruszonka odpowiedniej chrupkości”

Ciasto ze śliwkami

 Składniki:

  • 3 szklanki + 1 łyżka mąki
  • 1 budyń o smaku waniliowym z cukrem
  • 500 ml mleka
  • 250 g margaryny
  • 2 jaja
  • ½ szklanki + 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 900 g śliwek węgierek

Placek ze śliwkami

Wykonanie:

  1. Budyń ugotować według przepisu do opakowania, dodając 1 łyżkę mąki.
  2. Do miski przesiać mąkę, dodać margarynę, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz jajka. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć.
  3. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną część rozłożyć równomiernie na blaszce, resztę wstawić do zamrażalnika.
  5. Na warstwie ciasta rozsmarować przygotowany wcześniej budyń waniliowy.
  6. Na warstwie budyniu poukładać śliwki bez pestek, przekrojone na pół. Posypać 2 łyżkami cukru.
  7. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, tworząc kruszonkę. Posypać nią ciasto.
  8. Przełożyć ciasto do rozgrzanego do 180oC piekarnika i piec przez 40-45 minut.

Ciasto ze śliwkami

sobota, 16 października 2010, baaaraneeek
Tagi: owoce

Polecane wpisy

Komentarze
2010/10/16 11:29:38
Piekne ciacho! :))Częstuję się do kawki:))
-
2010/10/16 12:37:17
śliwkowe ciasta są takie cudnie jesienne.
-
2010/10/16 17:46:30
Wygląda mega apetycznie !
-
2010/10/17 02:36:46
O tak ze sliwkami zawsze pyszne:)
-
2010/10/17 17:17:02
bardzo lubie takie ciasta, zreszta teraz sezon na sliwki:) trzeba wyprobowac:)