NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Jabłka w karmelu

 „Te czarodziejskie jabłka w karmelu na pewno nie są trujące i bez obaw możemy je schrupać. Są bardzo proste w przygotowaniu. Potrzebujemy tylko jabłek, pistacji, czekolady oraz cukru. Przepis znaleziony na stronie Marthy Stewart”

Jabłka w karmelu

 Składniki:

  • 15 dużych, czerwonych jabłek
  • ¾ szklanki drobno posiekanych pistacji
  • 1½ szklanki cukru
  • ½ szklanki syropu kukurydzianego
  • ½ szklanki śmietanki kremówki
  • 60 g roztopionej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

  1. Do każdego jabłka wbić cienki patyczek. Pistacje ułożyć na talerzykach.
  2. Wlać do garnka syrop kukurydziany oraz cukier. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 15 minut aż mieszanina nabierze ładnego brązowego koloru. Zdjąć z ognia i powoli wlać śmietankę, wymieszać. Odstawić na 5 minut.
  3. Zanurzać jabłka w karmelu i natychmiast przekładać na przygotowane talerzyki, tak aby karmel połączył pistacje. Odstawić jabłka na 30 minut, aby karmel nieco zastygł.
  4. Rozpuszczoną czekoladę przelać do rożka wykonanego z papieru pergaminowego. Utworzyć w nim bardzo mały otwór i przyozdobić każde jabłuszko. Pozostawić na około 10 minut, aby czekolada zastygła. Nie przechowywać dłużej niż 1 dzień.

Jabłka w karmelu

piątek, 29 października 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2010/10/29 12:33:09
Śliczne! Widziałam je u Marthy S. Zachęciłaś mnie do zrobienia.
Pozdrawiam!

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2010/10/29 12:34:19
I w orzeszkach! Ładnie zielony z czerwonym kontrastuje :)
-
2010/10/29 13:11:05
jak pieknie sie błyszczy :) pozdrawiam
-
2010/10/29 17:16:33
pyszne są!
-
2010/10/29 23:58:53
jabłka w karmelu... grzechu warte ;]