Blog > Komentarze do wpisu
Jabłka w karmelu
„Te czarodziejskie jabłka w karmelu na pewno nie są trujące i bez obaw możemy je schrupać. Są bardzo proste w przygotowaniu. Potrzebujemy tylko jabłek, pistacji, czekolady oraz cukru. Przepis znaleziony na stronie Marthy Stewart”

Składniki:
- 15 dużych, czerwonych jabłek
- ¾ szklanki drobno posiekanych pistacji
- 1½ szklanki cukru
- ½ szklanki syropu kukurydzianego
- ½ szklanki śmietanki kremówki
- 60 g roztopionej gorzkiej czekolady
Wykonanie:
- Do każdego jabłka wbić cienki patyczek. Pistacje ułożyć na talerzykach.
- Wlać do garnka syrop kukurydziany oraz cukier. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 15 minut aż mieszanina nabierze ładnego brązowego koloru. Zdjąć z ognia i powoli wlać śmietankę, wymieszać. Odstawić na 5 minut.
- Zanurzać jabłka w karmelu i natychmiast przekładać na przygotowane talerzyki, tak aby karmel połączył pistacje. Odstawić jabłka na 30 minut, aby karmel nieco zastygł.
- Rozpuszczoną czekoladę przelać do rożka wykonanego z papieru pergaminowego. Utworzyć w nim bardzo mały otwór i przyozdobić każde jabłuszko. Pozostawić na około 10 minut, aby czekolada zastygła. Nie przechowywać dłużej niż 1 dzień.

piątek, 29 października 2010, baaaraneeek
Pozdrawiam!
kuchennymidrzwiami.blogspot.com/