NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Mini szarlotki z ciasta filo

 „Mini szarlotki z ciasta filo to doskonała propozycja dla łakomczuchów, którzy uwielbiają klasyczną szarlotkę, ale chcą czegoś innego. Są bardzo proste w wykonaniu. Ich przygotowanie nie powinno nam zająć więcej niż 25 minut. To dużo szybciej niż upieczenie klasycznej szarlotki na kruchym spodzie”

Mini szarlotki z ciasta filo

Składniki na 12 sztuk:

Gniazdka z ciasta filo:

  • 4 arkusze ciasta filo
  • 60 g stopionego masła

Nadzienie:

  • 3 jabłka
  • 1 dojrzała gruszka
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Wierzch:

  • 5 łyżek dżemu morelowego
  • 5 łyżek soku z pomarańczy
  • pistacje lub płatki migdałowe
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Szarlotka na cieście filo

Wykonanie:

Gniazdka z ciasta filo:

  1. Każdy z arkuszy pociąć na małe kwadraty. Okrągłe żaroodporne miseczki wysmarować masłem.
  2. Roztopionym masłem posmarować 5 małych kwadratów. Jeden umieścić na dnie miseczki, a pozostałe cztery ułożyć w miseczce pod różnymi kątami. Podobnie postąpić z resztą ciasta, wypełniając nim pozostałe 11 miseczek.

Nadzienie:

  1. Jabłka oraz gruszkę umyć i oczyścić. Owoce pokroić w kosteczkę. Dodać sok z cytryny oraz cukier waniliowy, wymieszać. W zależności od kwasowości jabłek można dodać więcej cukru.
  2. Przełożyć nadzienie do wyłożonych ciastem filo miseczek.
  3. Piec około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180oC.

Wierzch:

  1. Dżem morelowy podgrzać dodając do niego sok z pomarańczy.
  2. Każdą z szarlotek polać gorącym dżemem morelowym i posypać pokrojonymi pistacjami lub płatkami migdałowymi oraz kandyzowaną skórką pomarańczową.

Szarlotka

Mini szarlotki

niedziela, 03 października 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2010/10/03 14:10:42
Pomysłowe bardzo:) Nigdy nie jadłam i nie robiłam jeszcze nic z ciasta filo.
Mam nadzieję,ze kiedys wpadnie ono w moje łapki:)
-
2010/10/03 23:09:44
Pysznie wygląda i musi też tak też smakować. Ja dotychczas wykorzystywałam phillo do potraw wytrawnych. Przymierzam się do czegoś słodkiego. Moę taka szarlotka.