NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Mini tarta z kurczakiem i pieczarkami

 „Czyli coś co doskonale nadaję się na Halloween`owe szaleństwo i jest zarazem pyszne. Połączenie pieczarek i soczystej piersi z kurczaka idealnie współgra z lekko słonym kruchym ciastem”

Mini tarta z pieczarkami i kurczakiem

 Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • ¼ szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Farsz:

  • 250 g pieczarek
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1 por
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Z podanych składników na szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
  2. Przygotować 4 formy do tartaletek o średnicy około 10 cm. Wysmarować je tłuszczem i wysypać mąką. Wyłożyć je ciastem, pozostawiając kawałek ciasta na wierzch.

Farsz:

  1. Pieczarki oraz kurczaka pokroić w drobną kostkę, pora w półplasterki.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę. Przełożyć na nią warzywa i mięso. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć na małym ogniu przez około 5-7 minut.
  3. Tak przygotowany farsz przełożyć do wyłożonych ciastem foremek do tartaletek.
  4. Z pozostałej części ciasta wykroić 4 kółka i wykroić w nich wzorki. Przełożyć na wierzch każdej z tartaletek.
  5. Tartaletki przełożyć do rozgrzanego do 180o piekarnika i piec przez około 30-35 minut.

Tarta z kurczakiem i pieczarkami

sobota, 23 października 2010, baaaraneeek
Tagi: kurczak

Polecane wpisy

Komentarze
2010/10/23 10:57:22
Ale fajne :)
-
2010/10/23 12:21:21
o raju!
rozłożyłaś mnie na łopatki. cudowne!
-
2010/10/23 17:17:24
Fantastyczne, potrafisz zaskakiwać ... super !
-
2010/10/23 22:34:20
Przesliczne i w sam raz na halloweenowy okres :) normalnie cudaki :)