NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Poncz jabłkowy z rumem

„Przepis na Halloween`owy poncz jabłkowy w wersji tylko dla dorosłych. Dzięki przypieczonym jabłkom, które przypominają twarze, poncz ten doskonale nadaje się na to święto. Oczywiście jeśli chcemy, aby dzieci też skosztowały tego smakołyku, zamiast rumu możemy dodać np. lemoniadę. Jest to poncz, które możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z kostkami lodu”

Poncz jabłkowy z rumem

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 2 cytryny
  • cukier
  • rum (dowolna ilość)

Poncz jabłkowy z rumem

Wykonanie:

  1. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Połowę z nich przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać sok wyciśnięty z 1 cytryny i odstawić do zagotowania. Dodać cukier, wymieszać. Odcedzić sok i odstawić do wystygnięcia.
  2. Z drugiej połowy jabłek, za pomocą ostrego noże powycinać w nich twarze. Wycisnąć sok z drugiej cytryny i polać nim jabłka. Przełożyć je na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250oC na około 50 minut.
  3. Po upieczeniu przełożyć jabłka do soku. Dodać rum i wymieszać.

Poncz jabłkowy z rumem

piątek, 22 października 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Duszki

    „To już ostatni przepis z serii Halloween`owych szaleństw. Na koniec proponuję więc bezowe duszki. Moje niestety troszeczkę przesadziły z temperaturą i zb

  • Jabłka w karmelu

    „Te czarodziejskie jabłka w karmelu na pewno nie są trujące i bez obaw możemy je schrupać. Są bardzo proste w przygotowaniu. Potrzebujemy tylko jabłek, pi

  • Pina Ghoulada

    „Pina Ghoulada to straszny „zakrwawiony” koktajl, który skusi każdego potwora. Robi się go bardzo szybko. Wystarczy tylko odpowiednio przyozdo

Komentarze
2010/10/22 12:01:09
Rewelacyjny pomysł!!! Serdecznie pozdrawiam :))
-
2010/10/22 22:00:28
jaki fajny! Skojarzył mi się z kompocikiem świątecznym :)