NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sajgonki

 „Sajgonki to tradycyjny przysmak kuchni wietnamskiej. Są to mini krokiety wykonane z mięsa z dodatkiem warzyw, zawinięte w papier ryżowy, smażone w głębokim oleju, w którym nabierają kruchości i złocistego koloru. Sajgonki przeważnie podawane są w czasie obchodów wietnamskiego Nowego Roku czy rodzinnych uroczystości. Specjalność tą możemy podawać od razu po usmażeniu na ciepło lub na zimno”

Sajgonki

Składniki:

  • 12 arkuszy papieru ryżowego
  • 200 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • 6 łyżek posiekanej kapusty pekińskiej
  • pieprz, sól

Wykonanie:

  1. Marchewkę oraz cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę.
  2. Mięso wymieszać z jajkiem, cebulą, marchewką i kapustą pekińską. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Pojedynczy placek papieru ryżowego zanurzyć na 2 sekundy w letniej wodzie i odłożyć na chwilę, aż zmięknie.
  4. Na arkusz nałożyć 1 łyżkę nadzienia i zawinąć formując sajgonki.
  5. Sajgonki smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju do osiągnięcia złotobrązowego koloru.

Sajgonki

piątek, 15 października 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Sushi - przepis

    Sushi przepis – przewodnik krok po kroku wraz z filmikiem jak przygotować różne rodzaje sushi. Poniżej dowiecie się jak przygotować sushi w różnych odsłon

  • Bataty z kurczakiem

    Składniki: ok. 500 g batatów 1 czerwona cebula 1 cukinia 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy z oliwek mała gałązka świeżego rozmarynu 600 g upieczonego/usmażonego

  • Kaczka z puree ziemniaczano-dyniowym z sosem żurawinowo-malinowym

    Składniki: Kacze udka: 2 kacze udka 3 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu sól, pieprz Puree ziemniaczano-dyniowe: 5 ziemniaków (ok. 450 g)

Komentarze
2010/10/15 09:27:11
uwielbiam sajgonki:) wygladaja rewelacyjnie

-
2010/10/15 10:36:41
Bardzo smakowicie wyglądają:)
-
2010/10/15 16:03:18
Sajgonki przygotowane w domu muszą super smakować, ładnie Ci wyszły;-)
-
2010/10/15 18:09:44
nigdy nie jadłam sajgonek. a te kolory są jak najbardziej zachęcające.
-
2010/10/15 19:34:27
Pysznie wyglądają! uwielbiam sajgonki..i chyba jutro zrobię sobie:)))
-
2010/10/15 23:41:51
sajgonkom tak!
ale domowych jeszcze nie kosztowałam.
z pewnością przewyższają te knajpowe ;]