NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Serniczki pajęczyna

 „Wczoraj była inwazja pająków, więc teraz przyszedł czas na pajęczynę utworzoną na mini serniczkach. Jako ciekawostkę mogę podać, iż największą pajęczynę o rozmiarze dwóch boisk piłkarskich udało się stworzyć grupie pająków w parku Lake Tawakoni  w Teksasie. Moje pajęczynki są nieco mniej spektakularne, ale ich smak na pewno zachwyci każdego. Może nawet bardzo wybredne pająki przerzucą się z owadów na takie ciasteczka. Pomysł pochodzi ze strony :)”

Serniczki Pajęczyna

Składniki na 12 sztuk:

Spód:

  • 120 g ciasteczek digestive w czekoladzie
  • 50 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 450 g kremowego sera
  • 130 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ szklanki śmietany

Wierzch:

  • 55 g czekolady

Sernik Pajęczyna

Wykonanie:

Spód:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150oC. Okrągłe żaroodporne foremki wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia (do wykonania tych serniczków możemy także użyć klasycznej formy do muffinek).
  2. Ciasteczka dokładnie pokruszyć. Dodać do nich roztopione masło, wymieszać. Ciasteczka rozłożyć równomiernie na dnie każdej z foremek. Przełożyć je do lodówki.

Masa serowa:

  1. W dużej misce połączyć ze sobą serek oraz cukier. Ciągle mieszając, powoli dodawać jaja. Na końcu wlać ekstrakt waniliowy oraz śmietanę, dokładnie wymieszać.
  2. Rozlać masę serową do foremek.
  3. Przełożyć do piekarnika, piec około 18-20 minut.
  4. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawić serniczki do całkowitego ostygnięcia, a następnie przełożyć je do lodówki (najlepiej na kilka godzin lub całą noc).
  5. Po upływie tego czasu ostrożnie wyciągnąć serniczki z foremek.

Wierzch:

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przelać ją do woreczka pergaminowego i przyozdobić każdy z serniczków, tworząc pajęczynę.

Sernik z czekoladą

czwartek, 21 października 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2010/10/21 09:19:18
w sam raz dla pajaczka:)
-
2010/10/21 09:52:20
Poproszę jeden serniczek dla mojego pajączka :)
-
2010/10/21 10:38:24
Śliczne:-)
-
Gość: Ptasie_Mleczko, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/21 11:02:13
ze stronki joyofbaking.com? a bezowe duszki z oczkami będą? :)
-
2010/10/21 11:44:56
Tak dokładnie :)
Bezowe duszki też są w planach :)
-
2010/10/21 14:57:06
Halloweenowe szaleństwo :-)
-
Gość: Gosia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/21 19:12:09
Takie pająki bezapelacyjnie można polubić :)
-
2010/10/21 23:08:23
Pająki rewelka, takie to aż szkoda zjadać ;)
-
Gość: Pytanie, *.89-161.tel.tkb.net.pl
2010/10/29 22:04:35
Śliczne pajączki. dziękujemy za nie !
Twój przepis znalazł też miejsce u nas: www.pytanie.ocencieto.pl

pozdrawiamy