NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z jabłkami i ryżem

 „Ta tarta to pyszne połączenie ryżu oraz soczystych jabłek ułożonych na delikatnym kruchym spodzie z dodatkiem aromatycznego cynamonu i rumu. Deser ten najlepiej podawać na ciepło, kiedy jabłka są jeszcze gorące i pachnące”

Tarta z jabłkami i ryżem

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Nadzienie jabłkowo-ryżowe:

  • 500 g jabłek pokrojonych w cienkie plasterki
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki rumu
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka

Tarta z jabłkami i ryżem

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Wszystkie składniki wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  2. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką okrągła formę do tart o średnicy około 26 cm.
  3. Ciasto ponakłuwać widelcem, obciążyć fasolą i podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200oC przez 15 minut.

Nadzienie jabłkowo-ryżowe:

  1. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać cynamon, plasterki jabłek oraz rum. Gotować około 10 minut aż jabłka zmiękną, zdjąć z ognia.
  2. W rondelku rozpuścić 2 łyżki masła, dodać cukier oraz ryż, wymieszać. Zdjąć z ognia.
  3. Jajka roztrzepać, dodać do ryżu, wymieszać.
  4. Wymieszać ryż z jabłkami. Kilka plasterków możemy zostawić i ułożyć na wierzchu tarty.
  5. Przełożyć nadzienie na podpieczony spód i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180oC. Piec przez około 15 minut.

Tarta z jabłkami i ryżem

poniedziałek, 18 października 2010, baaaraneeek
Tagi: owoce

Polecane wpisy

Komentarze
2010/10/18 10:05:45
Bardzo ciekawa propozycja, jeszcze nigdy nie spotkałam się z połączeniem jabłek i ryżu w tarcie. Jak widać to dobry pomysł :)
-
2010/10/18 12:12:59
mysle ze to ciekawe polaczenie. Trzeba bedzie wyprobowac:)
-
2010/10/18 12:33:22
jestem przekonana, że by mi smakowało :) chętnie się skuszę na takie cudo :)
-
2010/10/18 20:46:04
Ja robiłam florencką tartę ryżową, ale była z pomarańczą. Ciekawa jestem jak smakuje z jabłkiem:)
-
2010/10/18 23:13:14
Ciekawe z ryzem jeszcze nie robilam, ale dobrze sie zapowiada:)
-
2010/10/19 11:16:06
Ciekawe połączenie, super;)