NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tartaletki z puddingiem ryżowym

„Tartaletki są nie lada gratką dla osób, które uwielbiają ryż podawany na słodko. Połączenie kruchego spodu, sosu czekoladowego oraz puddingu ryżowego sprawia, iż deser ten jest bardzo sycący. Może być doskonałym zakończeniem obiadu lub ciepłym deserem podanym na przyjęciu”

Tartaletki z puddingiem ryżowym

Składniki na 4 porcje:

Ciasto kruche:

  • 125 g mąki tortowej
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Sos czekoladowy:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki kremówki

Wypełnienie:

  • 1 litr mleka
  • szczypta soli
  • 100 g krótkoziarnistego ryżu
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 2 łyżki cukru

Deser ryżowy, deser z ryżem

Wykonanie:

Ciasto kruche:

  1. Wszystkie składniki wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
  2. Przygotować 4 foremki do tartaletek o średnicy 10 cm, wysmarować je tłuszczem i wysypać mąką. Wyłożyć ciastem foremki. Na ciasto wsypać fasolę i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200oC przez 20 min, aż ciasto będzie kruche i złociste. Przełożyć na metalową kratkę i wystudzić.

Sos czekoladowy:

  1. W rondlu zagotować śmietankę. Zdjąć z ognia i natychmiast dodać pokrojoną czekoladę. Starannie wymieszać, aż się roztopi, a sos będzie gładki. Sos wylać równomiernie do 4 tartaletek. 

Wypełnienie:

  1. W garnku zagotować mleko z solą. Wsypać ryż i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu, aż ryż będzie miękki.
  2. W salaterce wymieszać budyń waniliowy z cukrem i 5 łyżkami wody. Włożyć kilka łyżek ugotowanego ryżu, wymieszać, przełożyć masę do garnka z ryżem i starannie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 1 minutę aż masa zgęstnieje.
  3. Tak przygotowaną masę przełożyć do tartaletek, wypełniając każdą z foremek do pełna.
  4. Pozostawić tartaletki w temperaturze pokojowej, aż ryż nieco ostygnie.

Tartaletki z ryżem, pudding ryżowy

poniedziałek, 04 października 2010, baaaraneeek
Tagi: czekolada

Polecane wpisy

Komentarze
2010/10/04 11:46:58
ale ladniutkie i smakowite:)
-
2010/10/04 16:22:30
To musi być pyszne!
-
2010/10/04 18:27:48
wygladaja uroczo:)
-
2010/10/04 20:06:40
Ślicznie wyglądają z tym kluczem wiolinowym:))
-
2010/10/04 21:16:20
Wyszły Ci prz-śli-czne! :)
-
2010/10/05 06:59:07
niesamowite!
-
2010/10/05 09:31:47
cudowne! pięknie wyszły;)
-
2010/10/06 20:09:29
Ale cudeńka!
-
2014/05/09 11:50:32
Brzmi zachęcająco! Jeszcze czegoś takiego nie jadłam.Na pewno wypróbuję ten przepis :). Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga :).