NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Kremówka

„Miałam bardzo mało czasu na wykonanie tego ciasta, więc postanowiłam, że użyję gotowego mrożonego ciasta francuskiego. Wybierając takie rozwiązanie możemy zaoszczędzić bardzo dużo czasu, a efekt jest naprawdę wspaniały. Jest to tradycyjna polska kremówka, czyli połączenie ciasta francuskiego z rozpływającym się w ustach, delikatnym kremem waniliowym”

Kremówka

Składniki:

Ciasto: 

  • 500 g mrożonego ciasta francuskiego

Krem budyniowy:

  • 2 budynie waniliowe
  • 500 ml mleka
  • 30 g cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 kostka masła

Kremówka papieska

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Z ciasta francuskiego przygotować dwa równej wielkości placki. Przełożyć je do piekarnika rozgrzanego do 220oC i piec około 10-15 minut.

Krem budyniowy:

  1. Budyń, cukier waniliowy, żółtka oraz cukier wymieszać w pół szklance mleka. Resztę mleka zagotować.
  2. Do gotującego się mleka wlać wymieszane składniki. Intensywnie mieszając zagotować. Odstawić do wystygnięcia.
  3. Masło utrzeć i dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Ucierać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji kremu.
  4. Przełożyć krem na ciasto, przykryć je drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem.
środa, 03 listopada 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Ciasto Kinder Country

    Składniki: Biszkopt: 5 małych jaj „M” ¾ szklanki cukru 1 łyżeczk aproszku do pieczenia ½ szklanki cukru Ponadto: ¼ szklanki likieru c

  • Krówka bez pieczenia

    Składniki na formę 28*28 cm: 1 puszka masy kajmakowej (400 g) 50 szt. herbatników – 2 duże paczki 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 275 g mas

  • Sernik kokosowy

    Składniki na formę 28*28 cm: Spód – ciasto kruche*: 150 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 75 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego s

Komentarze
2010/11/03 10:24:14
Bardzo apetyczne te kremówki! :)
-
2010/11/03 18:38:36
Wspaniała kremówka! Dawno nie jadłam takiego ciastka:)