NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Makowiec z jabłkami

„Ten makowiec to doskonałe połączenie mięciutkiego i delikatnego ciasta, soczystej warstwy jabłkowej, kremowej masy budyniowo-makowej i chrupiącej kruszonki. Czego można chcieć więcej w jednym cieście?:) Moim zdaniem makowiec ten jest świetny zarówno na świąteczny stół jak i zwykły dzień. Przepis znalazłam w czasopiśmie „Pyszne Ciasta na Boże Narodzenie”

Makowiec z jabłkami

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 180 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg soczystych jabłek
  • sok z 1 cytryny

Masa makowo-budyniowa:

  • 1 puszka masy makowej (850 g)
  • 800 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżki cukru
  • 6 jajek

Kruszonka:

  • 295 g mąki
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 Makowiec japoński

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny oraz solą.
  2. Kolejno dodawać 3 jajka.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do całości.
  4. Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy o wymiarach 37*32 cm.

Masa jabłkowa:

  1. Jabłka umyć, obrać, przepołowić i usunąć gniazda nasienne.
  2. Owoce pokroić w grubą kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
  3. Na wierzchu ciasta rozłożyć równomiernie pokrojone jabłka.

Masa makowo-budyniowa:

  1. 650 ml mleka zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić 2 budynie i 2 łyżki cukru, po czym wlać do gotującego się mleka. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zagotować i gotować jeszcze ok. 1 minutę.
  2. Budyń przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i ostudzić.
  3. Po ostudzeniu budyń krótko zmiksować. Dodać masę makową i 6 jajek.
  4. Masę makowo-budyniową rozłożyć na jabłkach.

Kruszonka:

  1. W garnku roztopić 200 g masła.
  2. 275 g mąki, cukier oraz 2 łyżeczki cukru waniliowego i rozpuszczone masło zagnieść na kruszonkę. Na końcu dodać jeszcze 25 mąki i ponownie zagnieść.
  3. Ciasto posypać kruszonką.
  4. Piec około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175oC (termoobieg 150oC).

Ciasto z makiem

piątek, 26 listopada 2010, baaaraneeek
Tagi: owoce

Polecane wpisy

Komentarze
2010/11/26 13:13:46
Ogólnie wogóle nie lubię makowców, ale Twój wygląda tak smacznie i przy tym jest tak ciekawy jeśli chodzi o składniki, że zapisuję go sobie do wypróbowania. Nie sposób się nie skusić :)))
-
2010/11/26 14:24:12
Pyszny ! Notuję przepis :)
-
2010/11/26 22:45:50
Makowiec z jabłkami - musi smakować świetnie!:)
-
2010/11/27 02:17:10
to ale musi być smak!
-
2010/12/01 10:32:02
Zrobiłam i wyszedł naprawdę świetny. Mąż- miłośnik makowców- jest zachwycony. To niewątpliwie przepis, który będę powtarzać. Niedługo będziesz mogła zobaczyć efekt mojej próby na moim blogu :) . dziękuję i pozdrawiam :)
-
2010/12/01 10:53:00
Cieszę się, że Ci wyszedł :) U mnie też wszystkim smakował. W takim razie czekam na zdjęcia na Twoim blogu pozdrawiam :)
-
2010/12/06 10:53:57
Zatem zapraszam do mnie i jeszcze raz dziękuję! :) passionfruit.blox.pl/2010/12/Makowiec-z-jablkami.html Pozdrawiam ciepło :)