NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Piernik z wiśniami i kremem czekoladowym

„Moim zdaniem piernik na święta Bożego Narodzenia jest tak samo istotny jak sama choinka czy kolędy. Bez piernika, święta nie byłyby prawdziwe. Proponuję więc przepis na piernik z pyszną i soczystą warstwą wiśniową oraz delikatnym kremem czekoladowym”

Piernik

Składniki:

Piernik:

  • 400 g mąki
  • 120 g margaryny
  • 250 g cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki powideł
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (40g)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody

Warstwa wiśniowa:

  • 400 g mrożonych wiśni
  • 200 ml likieru wiśniowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 6 łyżek cukru
  • 200 ml wody

Krem czekoladowy:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 śmietan-fixy

 Piernik z wiśniami, piernik z wiśnią

Wykonanie:

Piernik:

  1. Margarynę roztopić i ostudzić.
  2. Jajka z cukrem ubić mikserem. Dodać mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawę do piernika. Ciągle mieszając dołożyć powidła.
  3. Następnie wlać tłuszcz, mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy o wymiarach 40 * 24 cm i przełożyć do rozgrzanego do 180oC piekarnika. Piec przez około 50 minut.
  5. Po upieczeniu odstawić piernik do całkowitego ostygnięcia. Następnie ściąć wierzch ciasta i przekroić je na dwie części.

Warstwa wiśniowa:

  1. Wiśnie przełożyć do garnka, zalać wodą, wsypać cukier, doprowadzić całość do wrzenia. Budyń wymieszać z likierem wiśniowym. Wlać do gotujących się wiśni, dokładnie wymieszać i doprowadzić do ponownego zagotowania.
  2. Przełożyć masę wiśniową na spód ciasta. Przykryć drugą częścią piernika.

Krem czekoladowy:

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Śmietankę ubić na sztywno z śmietan-fixami. Dodać rozpuszczoną czekoladę, dokładnie wymieszać.
  3. Posmarować kremem ciasto.
  4. Ciasto można udekorować piernikowymi gwiazdkami. Możemy je wyciąć ze skrojonego wierzchu ciasta.

Piernik z wiśniami i kremem czekoladowym, świąteczny piernik

Piernik

wtorek, 30 listopada 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Karpatka piernikowa

    „Klasyczny przepis na dobrze znaną wszystkim karpatkę, wzbogacony o przyprawę do piernika. Podczas spieczenia unosi się bardzo aromatyczny i intensywny za

  • Sernik orzechowy

    „Kremowy i puszysty sernik na miodowym spodzie wykończony idealnym słodko-słonym połączeniem orzeszków ziemnych i karmelu. Sernik ten był ozdobą na świąte

  • Sernik świąteczny piernikowy

    „Święta, święta i po świętach… No cóż tal szybko minęły, a jako pamiątkę zostawiły nam kilka zbędnych kilogramów ;) Pozostajemy dalej w klimatach św

Komentarze
2010/11/30 21:17:57
O, z wiśniami i kremem czekoladowym to na pewno będzie pyszny :)
-
2010/12/01 07:49:04
Twoj piernik wyglada oblednie:)
-
2010/12/01 08:20:06
Rewelacyjny!
-
2010/12/01 10:29:41
I znów widzę u Ciebie wspaniały pomysł na ciasto, kolejny do wypróbowania :) Pozdrawiam :)
-
2010/12/01 11:46:35
Twój piernik wygląda bardzo uroczyście, w sam raz na Święta!
-
2010/12/02 10:21:04
Piernik wygląda prześlicznie ....
-
Gość: asia, *.play-internet.pl
2015/11/12 11:39:12
Polecam, robiłam w zeszłe święta i na te też będę robić :)