NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z brzoskwiniami

 „Jest to przepis na klasyczny i sprawdzony sernik z brzoskwiniami z pianą, chrupiącą kruszonką oraz czekoladową polewą.  Takie ciasto jest odpowiednie na każdą okazję, wprost rozpływa się w ustach”

Sernik z brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera
  • 30 dag cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 puszka brzoskwiń (450 g)

Piana:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g stopionego masła

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć i zagnieść ciasto.
  2. Przygotować prostokątną formę do pieczenia, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  3. Wylepić ciastem przygotowaną formę.

Masa serowa:

  1. Ser zmielić przynajmniej dwukrotnie.
  2. Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kosteczkę.
  3. Do dużej miski przełożyć zmielony ser. Dodać cukier puder, żółtka, mleko, olej, budynie waniliowe, cukry waniliowe. Wszystkie dokładnie wymieszać. Następnie dodać brzoskwinie i delikatnie wymieszać.
  4. Wylać masę serową na ciasto.

Piana:

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
  2. Wylać pianę na masę serową.

Kruszonka:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem. Wlać stopione masło, zagnieść ciasto.
  2. Kruszonką posypać równomiernie ciasto.
  3. Sernik przełożyć do rozgrzanego do 180oC piekarnika i piec około 50-60 minut.

Polewa:

  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Polać nią wystudzony sernik.

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

sobota, 06 listopada 2010, baaaraneeek
Tagi: serniki

Polecane wpisy

Komentarze
2010/11/06 14:22:36
Bardzo ladnie wyglada, uwielbiam serniki brzoskwiniowe!:))
-
2010/11/06 16:11:56
klasyka to prawdziwa wykwintność w niektórych kwestiach.
na przykład w tej.
-
2010/11/06 23:28:14
Pyszny jest ten serniczek,potwierdzam :)