NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJˇCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE Sˇ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z brzoskwiniami

 „Jest to przepis na klasyczny i sprawdzony sernik z brzoskwiniami z pian±, chrupi±c± kruszonk± oraz czekoladow± polew±.  Takie ciasto jest odpowiednie na każd± okazję, wprost rozpływa się w ustach”

Sernik z brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto:

  • 1 1/2 szklanki m±ki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera
  • 30 dag cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 puszka brzoskwiń (450 g)

Piana:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 200 g m±ki
  • 100 g cukru
  • 100 g stopionego masła

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sob± poł±czyć i zagnie¶ć ciasto.
  2. Przygotować prostok±tn± formę do pieczenia, wyłożyć j± papierem do pieczenia.
  3. Wylepić ciastem przygotowan± formę.

Masa serowa:

  1. Ser zmielić przynajmniej dwukrotnie.
  2. Brzoskwinie ods±czyć, pokroić w kosteczkę.
  3. Do dużej miski przełożyć zmielony ser. Dodać cukier puder, żółtka, mleko, olej, budynie waniliowe, cukry waniliowe. Wszystkie dokładnie wymieszać. Następnie dodać brzoskwinie i delikatnie wymieszać.
  4. Wylać masę serow± na ciasto.

Piana:

  1. Białka ubić na sztywn± pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, m±kę ziemniaczan± oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
  2. Wylać pianę na masę serow±.

Kruszonka:

  1. M±kę wymieszać z cukrem. Wlać stopione masło, zagnie¶ć ciasto.
  2. Kruszonk± posypać równomiernie ciasto.
  3. Sernik przełożyć do rozgrzanego do 180oC piekarnika i piec około 50-60 minut.

Polewa:

  1. Czekoladę roztopić w k±pieli wodnej.
  2. Polać ni± wystudzony sernik.

Sernik z brzoskwiniami i kruszonk±

sobota, 06 listopada 2010, baaaraneeek
Tagi: serniki

Polecane wpisy

Komentarze
2010/11/06 14:22:36
Bardzo ladnie wyglada, uwielbiam serniki brzoskwiniowe!:))
-
2010/11/06 16:11:56
klasyka to prawdziwa wykwintno¶ć w niektórych kwestiach.
na przykład w tej.
-
2010/11/06 23:28:14
Pyszny jest ten serniczek,potwierdzam :)