NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z rodzynkami

 „Sernik ten jest bardzo łatwy do przygotowania. Składa się z delikatnego kruchego ciasta, masy serowej z rodzynkami oraz gęstej czekoladowej polewy. Ciasto to nadaje się na każdą okazję”

Sernik z rodzynkami

Składniki:

Ciasto:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera
  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy lub zapach
  • 1 łyżka masła
  • ok. ¾ szklanki cukru
  • 100 g rodzynek

Polewa:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 g białej czekolady

Sernik z czekoladą

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć i zagnieść ciasto.
  2. Przygotować prostokątną formę do pieczenia, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  3. Wylepić ciastem przygotowaną formę.

Masa serowa:

  1. Ser zmielić przynajmniej dwukrotnie. Przełożyć go do dużej miski.
  2. Do sera dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, masło oraz cukier. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Następnie dodać rodzynki i delikatnie wymieszać.
  3. Z białek ubić pianę. Dodać ją do masy serowej, bardzo delikatnie wymieszać.
  4. Przelać masę na ciasto.
  5. Sernik przełożyć do rozgrzanego do 180oC piekarnika i piec około 50-60 minut.

Polewa:

  1. Białą oraz mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać nią ostudzony sernik, tworząc dowolne wzory.

Sernik z rodzynkami

poniedziałek, 15 listopada 2010, baaaraneeek
Tagi: serniki

Polecane wpisy

  • Sernik kokosowy

    Składniki na formę 28*28 cm: Spód – ciasto kruche*: 150 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 75 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego s

  • Sernik z wiśniami

    Składniki na formę 28*28 cm: Murzynek: 1/2 kostki margaryny 2 łyżki kakao 1/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Tarta kokosowa

    „Zanim publicznie zlinczujecie mnie za to gotowe kruche ciasto – małe wyjaśnienie :) . Przygotowywałam tą tartę jedną ręką :) drugą, można powiedzi

  • Wielkanocne serniki

    Zbiór przepisów na wielkanocne sernik. Czegóż tu nie ma? I serniki na zimno, gotowane, pieczone, tradycyjne i nowoczesne, i takie bez cukru, i takie bez sera, z

  • Sernik Malakoff

    Ciasto Malakoff to słynne ciasto bez pieczenia - biszkopty, krem budyniowy i dżem porzeczkowy (lub morelowy). Pierwszy raz zostało przygotowane dla francuskiego

Komentarze
2010/11/15 12:23:33
Z rodzynkami jest najlepszy! Niektórzy wydłubują je z ciasta, kilku moich znajomych tak robi - wtedy ja zjadam im te ich odłożone :)
-
2010/11/15 13:00:44
Ładny, wydaje się taki retro! Ja tam lubię rodzynki ale u nas nie używam, bo mój partner nie przepada:) Pozdrawiam!
-
2010/11/15 13:29:09
ta masa serowa.. najpyszniejsza!
-
2010/11/15 18:17:27
jak byłam mała to zawsze wyskubywałam rodzynki ;) teraz juz ich nie wyciagam ale nie jestem tez ich fanką, jednak w serniku nawet mi smakują ;)
śliczny serniczek
-
2010/11/15 22:00:42
Bardzo lubię, pyszności!:)
-
2010/11/16 14:37:33
Przepiękny jest Twój sernik! Właśnie takie lubię! pozdrawiam :)