NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Snickers

 „Ciasto Snickers to bez wątpienia jedno z moich ulubionych ciast. I nie wiedzę w tym nic dziwnego, ponieważ połączenie dwóch miodowych ciast, warstwy orzechowo-miodowej, pysznego waniliowego kremu i polewy czekoladowej po prostu musi smakować wyjątkowo. Chociaż jest dosyć kaloryczne to i tak nie znam osoby, która mogłaby się oprzeć temu smakołykowi. Co więcej, gdy zjemy chociaż jeden mały kawałeczek Snickersa nie możemy się oprzeć pokusie i sięgamy po więcej i więcej i więcej…”

Snickers

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka cukru

Warstwa orzechowa:

  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • ½ szklanki cukru
  • 300 g posiekanych orzechów włoskich

Krem:

  • 1,2 l mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g śmietanki 36%

Ciasto Snickers

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Wszystkie składniki zagnieść. Podzielić na pół. Jedną połową wylepić formę. Piec 15 minut w 180oC.

Warstwa orzechowa:

  1. Masło rozpuścić z miodem i cukrem. Dodać orzechy. Chwilę podgrzewać.
  2. Resztą ciasta wylepić wylepić drugą formę. Rozsmarować na nim warstwę orzechową. Piec około 15 minut w 200oC. Wystudzić.

Krem:

  1. Połowę mleka na krem podgrzać. Do drugiej części mleka dodać budynie waniliowe, cukier, cukry waniliowe i obie mąki. Wymieszać. Połączyć z gorącym mlekiem, podgrzewać aż masa zgęstnieje.
  2. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę.
  3. Krem nałożyć na ciasto bez orzechów i przykryć tym z orzechami (orzechami do dołu).

Polewa:

  1. Podgrzać śmietankę kremówkę, dodać pokrojone w kostkę obie czekolady, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Polać ciasto. Zostawić do zastygnięcia.

Snickers

poniedziałek, 08 listopada 2010, baaaraneeek
Tagi: czekolada

Polecane wpisy

Komentarze
2010/11/08 09:44:30
Pycha! Ja tez bardzo lubie to ciasto :) I naleze do osob, ktore nie moga sie mu oprzec :))
-
2010/11/08 09:46:47
Jeśli smakuje tak jak wygląda to nie dziwne, że nie sposób mu sie oprzeć:)
-
2010/11/08 09:58:05

Też jestem jego wielką fanką :)
-
2010/11/08 10:06:57
i w moim Domu snickers jest ciastem bardzo lubianym. choc w wersji odrobinę innej..
-
2010/11/08 16:19:08
Wow, wow, wow. Super ciacho!!!
-
2010/11/08 17:36:46
smakowicie wygląda
-
2010/11/08 21:16:15
Wow, jakie pyszne! Mniaaaaam:)
-
2010/11/08 22:03:33
Oh, jak ja lubię takie połączenia! Wygląda świetnie
-
2010/11/09 01:07:28
Alez musialo smakowac! Sama nazwa mowi, ze ciasto jest pyszne.. :)
-
Gość: Anetka:, *.home.aster.pl
2012/01/18 10:55:04
Witam serdecznie,
Jakiej wielkości powinna być forma tego ciacha??
Pozdrawiam:)
-
Gość: Anetka:, *.home.aster.pl
2012/01/18 11:01:25
Właśnie postanowiłam upiec to ciacho tylko zastanawiam się jakiej wielkości formę powinnam użyć??
Pozdrawiam serdecznie:)
-
2012/01/18 14:39:51
Ja do upieczenia tego ciasta użyłam okrągłej formy o średnicy 24 cm. Pozdrawiam :)