NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka sypana

„To jeden z tych przepisów, co do którego  musielibyśmy się bardzo postarać, aby nam nie wyszedł :). Tej szarlotki po prostu nie da się popsuć. Jej smak jest zachwycający. Ciasto to jest bardzo wilgotne, wprost rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepła, a lukier delikatnie spływa po jej brzegach. Przepis pochodzi z książki „Pyszne Ciasta 1/2008”

Szarlotka sypana

Składniki:

„Ciasto”:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag masła

Nadzienie:

  • 1 kg obranych i oczyszczonych jabłek
  • 1 łyżka cynamonu

Lukier:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek wody
  • sok z ½  cytryny

Szarlotka

Wykonanie:

„Ciasto”:

  1. Kaszę, mąkę, cukier i proszek dokładnie wymieszać, po czym podzielić na 3 części.

Nadzienie:

  1. Jabłka obrać, zetrzeć i wymieszać z cynamonem.
  2. Średniej wielkości tortownicę wysmarować grubo masłem (resztę zostawić na wierzch). Następnie wsypać jedną cześć wymieszanych produktów, równo je rozłożyć, przykryć połową startych jabłek.
  3. Na tym rozsypać drugą porcję produktów, rozłożyć pozostałe jabłka i przykryć resztą mąki wymieszanej z kaszą, cukrem i proszkiem.
  4. Na wierzch rozłożyć równomiernie wiórki masła.
  5. Przełożyć szarlotkę do rozgrzanego do 180oC piekarnika i piec przez około 60 minut.

Lukier:

  1. Wszystkie składniki na lukier dokładnie ze sobą utrzeć. Polać lukrem jeszcze ciepłą szarlotkę.

Szarlotka sypana

sobota, 13 listopada 2010, baaaraneeek
Tagi: owoce

Polecane wpisy

Komentarze
2010/11/13 08:13:49
To taki torcik jabłkowy, przekładany. Lubie jak szarlotka ma duzo jablek, jak twoja. W ogole szarlotki lubię. Zawsze robie kruchą, tak jakoś to u mnie już jest. Nigdy nie robilam sypanej, a fajna jest, bo prosta i szybka.
-
2010/11/13 10:57:07
wygląda znakomicie! skoro zawsze wychodzi, to przepis jest dla mnie :)
-
2010/11/13 10:59:36
Bardzo ładna ta szarlotka. Bardzo lubię właśnie takie szarlotki,pycha!:)
-
2010/11/13 13:52:52
pyszna, tydzień temu robiłam taką sypaną szarlotkę, jak tylko o niej pomyślę to wciąż czuje jej zapach
-
2010/11/13 15:27:35
a myślałam, że sypana to taka górka na talerzu, ciężka do sfotografowania, a u Ciebie piękny torcik wyszedł :)