NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto pomarańczowe

„Dzisiaj proponuję kolejny przepis na świąteczne ciasto, tym razem z mocno pachnącą pomarańczą. Ciasto jest bardzo wilgotne, a z dodatkiem dżemu i chrupiącej kandyzowanej skórki pomarańczowej wprost rozpływa się w ustach. Doskonałe do kawy lub herbaty, a ponadto dość szybkie w przygotowaniu”

Ciasto pomarańczowe

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kostka masła
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 torebka cukru waniliowego (16 g)
  • 6 jajek
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki otartej skórki pomarańczowej
  • sok z połowy pomarańczy
  • 40 ml likieru pomarańczowego

Polewa:

  • 100 g dżemu pomarańczowego
  • kandyzowane pomarańcze

Ciasto z pomarańczami

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kolejno wbijać jajka, nie przerywając ucierania.
  2. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
  3. Na koniec wlać sok i likier, wsypać skórkę pomarańczową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  4. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem pergaminowym prostokątnej formie do pieczenia o wymiarach 40 * 24 cm. 
  5. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC. Po 10 minutach pieczenia można przykryć ciasto pergaminem, aby wierzch się nie przypalił. Gotowy placek wyjąc i ostudzić.

Polewa:

  1. Dżem pomarańczowy podgrzać, posmarować wierzch ciasta. Posypać pomarańczową skórką kandyzowaną.
  2. Przed podaniem pokroić ciasto w romby.

Ciasto pomarańczowe, ciasto na święta

piątek, 17 grudnia 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Karpatka piernikowa

    „Klasyczny przepis na dobrze znaną wszystkim karpatkę, wzbogacony o przyprawę do piernika. Podczas spieczenia unosi się bardzo aromatyczny i intensywny za

  • Sernik orzechowy

    „Kremowy i puszysty sernik na miodowym spodzie wykończony idealnym słodko-słonym połączeniem orzeszków ziemnych i karmelu. Sernik ten był ozdobą na świąte

  • Sernik świąteczny piernikowy

    „Święta, święta i po świętach… No cóż tal szybko minęły, a jako pamiątkę zostawiły nam kilka zbędnych kilogramów ;) Pozostajemy dalej w klimatach św

Komentarze
2010/12/17 21:47:29
Wow, ekstra pomarańczowe! Mniam:)
-
2010/12/17 22:12:20
smak wakacji, wspaniale!
ciasto szałowe.