NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowy warkocz z makiem i orzechami

„Tym razem proponują świąteczny drożdżowy warkocz. Ciasto to jest bardzo mięciutkie, a dzięki nadzieniu przygotowanego z maku, orzechów, miodu i moreli, także soczyste”

Drożdżowy warkocz z makiem i orzechami

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 225 ml mleka
  • 1 kostka drożdży (42 g)
  • 50 g masła
  • 70 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Masa orzechowo – makowa:

  • 100 g orzechów nerkowca
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g moreli
  • 250 g gotowej masy makowej
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 jajko

Wierzch:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Ciasto drożdżowe z makiem i orzechami

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Mąkę przesypać do miski, na środku zrobić zagłębienie. W połowie rozpuścić drożdże i wlać do miski z mąką, zasypać mąką z brzegów. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Masło rozpuścić razem z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem, solą i resztą podgrzanego mleka dodać do ciasta.

Masa orzechowo – makowa:

  1. Orzechy nerkowca i orzechy włoskie uprażyć na patelni bez tłuszczu.
  2. Morele i orzechy posiekać.
  3. Masę makową wymieszać z miodem, jajkiem, orzechami i morelami.

Ciasto drożdżowe rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt (40*50 cm). Masę makową rozłożyć na cieście, pozostawiając przy brzegach ok. 1 cm wolnego miejsca. Zaczynając od dłuższego brzegu, zrolować i przełożyć na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.

Następnie ciasto naciąć wzdłuż w dwóch miejscach i przekładając 3 końce zapleść warkocz. Odstawić na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.

Wierzch:

  1. Żółtko wymieszać z 2 łyżkami mleka. Za pomocą pędzelka posmarować strudel. Piec przez około 35 minut w temperaturze 200oC.

Drożdżowy warkocz z makiem i orzechami

poniedziałek, 20 grudnia 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Karpatka piernikowa

    „Klasyczny przepis na dobrze znaną wszystkim karpatkę, wzbogacony o przyprawę do piernika. Podczas spieczenia unosi się bardzo aromatyczny i intensywny za

  • Sernik orzechowy

    „Kremowy i puszysty sernik na miodowym spodzie wykończony idealnym słodko-słonym połączeniem orzeszków ziemnych i karmelu. Sernik ten był ozdobą na świąte

  • Sernik świąteczny piernikowy

    „Święta, święta i po świętach… No cóż tal szybko minęły, a jako pamiątkę zostawiły nam kilka zbędnych kilogramów ;) Pozostajemy dalej w klimatach św

Komentarze
2010/12/20 18:29:02
pyszna jest ta ilośc nadzienia!
-
2010/12/20 22:39:36
O wow! Alez on bogaty! Cudny jest :)
-
2010/12/21 20:04:36
chyba bym go zjadła całego :))))
-
2010/12/22 09:30:00
Poproszę kawałeczek :), wygląda pysznie ....