NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Keks angielski

„Jest to tradycyjne bożonarodzeniowe ciasto z mnóstwem bakalii, doskonałe do popołudniowej herbatki. Jeśli keks zawiera w sobie alkohol, możemy go bez problemu przechowywać nawet do kilku tygodni. Aby skrócić sobie czas przygotowania tego ciasta, możemy do niego użyć gotowej mieszanki bakaliowej, która jest dostępna na naszym rynku”

Keks angielski

Składniki:

  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • 2 łyżki rumu lub wódki
  • szczypta soli
  • 300 g bakalii (rodzynki, suszone figi, suszone daktyle, suszone morele, kandyzowane owoce, orzechy, żurawina)
  • masło i kasza manna do foremki

Wykonanie:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą jasnokremową masę.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka kolejno dodawać do ucieranej masy.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, małymi porcjami dodawać do masy maślano-jajecznej. Dołożyć skórkę startą z pomarańczy. Wlać rum lub wódkę. Dobrze utrzeć.
  4. Schłodzone białka wymieszać ze szczyptą soli. Ubić na sztywno. Pianę z białek delikatnie połączyć z ciastem. Na koniec dodać grubo pokrojone bakalie.
  5. Foremkę keksową posmarować masłem, oprószyć kaszą manną. Napełnić przygotowanym ciastem. Wierzch wyrównać łyżką.
  6. Keks wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC. Piec przez około 40-50 minut.
  7. Ciasto po upieczeniu pozostawić na 10-15 minut w foremce, następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Keks przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem, albo polać stopioną białą czekoladą i udekorować posiekanymi bakaliami lub wiórkami gorzkiej czekolady.  

Keks angielski, English fruit cake 

środa, 22 grudnia 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Karpatka piernikowa

    „Klasyczny przepis na dobrze znaną wszystkim karpatkę, wzbogacony o przyprawę do piernika. Podczas spieczenia unosi się bardzo aromatyczny i intensywny za

  • Sernik orzechowy

    „Kremowy i puszysty sernik na miodowym spodzie wykończony idealnym słodko-słonym połączeniem orzeszków ziemnych i karmelu. Sernik ten był ozdobą na świąte

  • Sernik świąteczny piernikowy

    „Święta, święta i po świętach… No cóż tal szybko minęły, a jako pamiątkę zostawiły nam kilka zbędnych kilogramów ;) Pozostajemy dalej w klimatach św

Komentarze
2010/12/22 11:47:32
Pysznie wygląda ten keksik :))Lubimy:)
-
2010/12/22 22:51:04
lubię, gdy ma w sobie duuużo bakalii.