NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Piernikowa gwiazdka

„Gwiazdka ta składa się z mięciutkiego piernikowego biszkoptu, pysznego kremu waniliowego oraz polewy czekoladowej. Jak dla mnie jest to połączenie idealne. Poniżej podaję składniki na blaszkę o wymiarach 40*24 cm. Jeśli chcemy użyć foremki w kształcie gwiazdki, musimy zmniejszyć wszystkie składniki o połowę”

Piernikowa gwiazdka

Składniki:

Piernik biszkoptowy:

  • 260 g mąki
  • 335 miękkiej margaryny
  • 335 g drobno mielonego cukru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 dużych jaj
  • 30 g kakao
  • 30 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżka miodu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Krem waniliowy:

  • 500 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 kostka masła
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru waniliowego
  • 4 czubate łyżki cukru

Polewa czekoladowa:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 180 ml śmietanki 36%
  • 50 g masła

Piernik biszkoptowy z kremem waniliowym w polewie czekoladowej

Wykonanie:

Piernik biszkoptowy:

  1. Rozgrzać piekarnik do 160oC.
  2. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia do makutry. Dodać resztę składników i ucierać do uzyskania jednolitej masy.
  3. Przelać masę do wyłożonej wcześniej formy i wygładzić grzbietem łyżki. Piec około 45 minut.
  4. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia., Następnie przekroić ciasto na pół.

Krem waniliowy:

  1. Budyń, cukier waniliowy, żółtka oraz cukier wymieszać w pół szklance mleka. Resztę mleka zagotować.
  2. Do gotującego się mleka wlać wymieszane składniki. Intensywnie mieszając zagotować. Odstawić do wystygnięcia.
  3. Masło utrzeć i dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Ucierać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji kremu.
  4. Przełożyć krem na ciasto, przykryć je drugim plackiem.

Polewa czekoladowa:

  1. Śmietankę włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika.
  2. Dodać czekoladę, ubijać aż masa stanie się gładka, następnie dodać masło i znowu ubijać.  
  3. Wylać polewę na ciasto. Odstawić do lodówki na około 20  minut aż polewa nieco stężeje.

Piernik z czekoladą

czwartek, 23 grudnia 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Karpatka piernikowa

    „Klasyczny przepis na dobrze znaną wszystkim karpatkę, wzbogacony o przyprawę do piernika. Podczas spieczenia unosi się bardzo aromatyczny i intensywny za

  • Sernik orzechowy

    „Kremowy i puszysty sernik na miodowym spodzie wykończony idealnym słodko-słonym połączeniem orzeszków ziemnych i karmelu. Sernik ten był ozdobą na świąte

  • Sernik świąteczny piernikowy

    „Święta, święta i po świętach… No cóż tal szybko minęły, a jako pamiątkę zostawiły nam kilka zbędnych kilogramów ;) Pozostajemy dalej w klimatach św

Komentarze
2010/12/23 17:04:57
Ale piękna! I ten krem cudny, mniam:)
-
2010/12/23 20:10:12
Spokojnych i radosnych Świąt oraz spełnienia marzeń w Nowym Roku :)
-
2010/12/24 08:45:11
wesołych świąt
-
2010/12/25 14:07:20
Życzę Ci i Twojej Rodzinie radosnych, spokojnych i błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia, a na nadchodzacy Nowy Rok wszelkiej pomyślności :)