NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Pierożki z pieczarkami

 „Pieczone pierożki z pieczarkami to doskonała odmiana dla tradycyjnych pierogów gotowanych w wodzie. Są bardzo chrupiące i mięciutkie. Możemy je serwować jako przystawkę na zimno, ale najlepiej smakują podawane na ciepło z dodatkiem czerwonego barszczu”

Pierożki z pieczarkami

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli

Farsz:

  • 300 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć, zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Następnie ciasto cienko rozwałkować, wykrawać z niego okrągłe krążki.

Farsz:

  1. Pieczarki oraz cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę.
  2. Na patelni rozgrzać masło, przełożyć na nią warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez około 10 minut, następnie zdjąć z ognia, przestudzić.
  3. Na każdy krążek kłaść około 1 łyżkę farszu, dokładnie zlepiać brzegi.
  4. Pierożki przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180oC i piec przez około 20-30 minut, aż nabiorą ładnego, złocistego koloru.

Pierogi z pieczarkami, chrupiące pierożki, pierogi z ciasta kruchego

sobota, 25 grudnia 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Karpatka piernikowa

    „Klasyczny przepis na dobrze znaną wszystkim karpatkę, wzbogacony o przyprawę do piernika. Podczas spieczenia unosi się bardzo aromatyczny i intensywny za

  • Sernik orzechowy

    „Kremowy i puszysty sernik na miodowym spodzie wykończony idealnym słodko-słonym połączeniem orzeszków ziemnych i karmelu. Sernik ten był ozdobą na świąte

  • Sernik świąteczny piernikowy

    „Święta, święta i po świętach… No cóż tal szybko minęły, a jako pamiątkę zostawiły nam kilka zbędnych kilogramów ;) Pozostajemy dalej w klimatach św

Komentarze
2010/12/25 20:18:33
Pysznie wyglądają !:)) I jakie ozdobne :)
-
2010/12/25 22:16:37
Śliczne :) Może takie pierożki z barszczykiem na sylwestra by się nadały? :)
-
2010/12/26 13:24:12
Takie pierożki z ciepłym barszczykiem na pewno będą doskonałą przekąską na sylwestra ;)
-
Gość: Dorota, *.bb.online.no
2012/11/26 17:50:52
hej:) dokładnie takie pierożki pamiętam z dzieciństwa. Zawsze babcia robiła je na święta. Może to zabawne co teraz napisze ale pamiętam że tak mi one smakowały że jak wracałam po świętach do domu to chowałam je po kieszeniach hehe:) PRZEPYSZNE!!!!!
-
2012/11/27 17:18:28
Dziękuję :)