alba.blox@gmail.com
Blog > Komentarze do wpisu

Strogonow

„Nazwa tej potrawy pochodzi prawdopodobnie od nazwiska hrabiego Pawła Strogonowa, który podczas często urządzanych przez siebie uroczystych obiadów podawał najczęściej właśnie to danie. Strogonow jest popularną potrawą na całym świecie. W Wielkiej Brytanii i Australii przyrządza się go zazwyczaj z ryżem, w Brazylii lub Portugalii często wykonywany jest z wołowiny lub kurczaka. Strognow jest również popularny w krajach skandynawskich, do którego wykorzystuje się lokalną kiełbasę jako substytut mięsa”

Strogonow

Składniki:

  • 800 g strogonowa wieprzowego z szynki lub polędwicy wieprzowej
  • 3 duże cebule
  • 500 g pieczarek
  • 1 litrowy słoik ogórek konserwowych
  • 1 litrowy słoik papryki konserwowej
  • 3 duże marchewki
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 2 kostki bulionowe
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • sól, pieprz

Boeuf Strogonow

Wykonanie:

  1. Mięso pokroić w grubszą kostkę.
  2. Cebulę obrać, poszatkować w kostkę. Pieczarki oraz marchewkę oczyścić. Pieczarki pokroić w ósemki a marchewkę w plasterki.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę. Przełożyć na nią mięso, smażyć przez około 5 minut. Następnie dodać cebulę,  pieczarki oraz marchewkę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dusić jeszcze przez około 10 minut, aż mięso nabierze ładnego złocistego koloru.
  4. Ogórki oraz paprykę pokroić w paseczki. Przełożyć na durszlak i obficie przepłukać pod bieżącą zimną wodą.
  5. Do dużego garnka wlać około 2,5 litra wody. Dodać 2 kostki bulionowe, zagotować. Następnie dodać do niego podsmażone z warzywami mięso oraz paprykę i ogórki. Doprowadzić do zagotowania, następnie zmniejszyć ogień i  gotować przez około 20 minut.
  6. Po upływie tego czasu dodać koncentrat pomidorowy.
  7. Mąkę wymieszać w 200 ml zimnej wody. Wlewać powoli do gotującego się strogonowa. Doprowadzić do wrzenia. Następnie zdjąć z ognia, podawać na ciepło z pieczywem.

Przepis na strogonow, bef strogonow, zupa strogonow, bogracz, strogonow wieprzowy, strogonow z pieczarkami

czwartek, 30 grudnia 2010, baaaraneeek

Komentarze
2010/12/30 10:41:50
Przepyszne danie. Dzięki za przypomnienie, daaaawno nie robiłam oj mniam mniam
-
2010/12/30 11:14:36
Bardzo lubię ! Robię nieco inaczej, ale zawsze pyszny wychodzi :)
-
2010/12/30 15:23:38
Idealna propozycja na Sylwestra :) Uwielbiam go!
-
2010/12/30 20:09:04
Smaczne, konkretne danie sprawdzające się na imprezach. Super :)
-
2011/11/26 22:38:37
ten Strogonow przypomniał mi pewną historię :-) pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: , 86-63-97-186.sta.asta-net.com.pl
2012/08/13 18:47:29
Taa, tyle, że ta potrawka ma tyle wspólnego z Beef Stroganoff'em co Fasolka po bretońsku z Bretanią :-D
-
Gość: , 89-69-28-202.dynamic.chello.pl
2012/11/21 09:42:38
Tylko po co to psuć chemią z kostek rosołowych... Podsmażyć w garnku i esencja będzie w sosiku! :)
-
2012/11/21 10:46:18
Oczywiście można też tak zrobic :)
-
Gość: milena, 193.59.153.20*
2012/12/24 12:07:31
a można użyć pieczarek marynowanych ?
-
2012/12/24 16:13:15
Można :)
-
Gość: zielonka, 194.181.134.24*
2013/03/28 22:54:13
Będę robił na święta Strogonova po raz pierwszy, coś mi doradzicie? Proszę
NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl Durszlak.pl