NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka świąteczna z miodem

„Na blogu pojawił się już przepis na świąteczny sernik z piernikami, więc teraz kolejna propozycja na świąteczne ciasto, tym razem dla fanów szarlotki. Tego odświętnego charakteru nadaje jej na pewno miód, likier rumowy oraz migdały. Jest pyszna, bardzo soczysta, rozpływająca się w ustach. Najlepsza wtedy, gdy lekko przestygnie po wyjęciu z piekarnika”

Szarlotka świąteczna z miodem

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 130 g masła

Nadzienie:

  • 1,3 kg jabłek
  • sok z ½ cytryny
  • 100 g rodzynek
  • 60 g masła
  • 50 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki likieru rumowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wierzch:

  • 60 g płatków migdałowych
  • 10 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka

Szarlotka na święta Bożego Narodzenia

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Z mąki, cukru, jajka oraz masła zagnieść ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.
  2. Następnie tortownicę o średnicy około 24 cm wysmarować masłem oraz wysypać mąką i wyłożyć ją ciastem, formując brzegi.

Nadzienie:

  1. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny.
  2. Dusić przez 10 minut z masłem, miodem, likierem rumowym oraz rodzynkami.
  3. Następnie dodać budyń oraz mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
  4. Przełożyć masę jabłkową na ciasto.

Wierch:

  1. Masło, miód oraz mleko połączyć ze sobą. Dodać płatki migdałowe i zagotować.
  2. Gorącą polewę wylać na ciasto.
  3. Szarlotkę wstawić do rozgrzanego do 180oC piekarnika i piec przez około 40 minut. 

Szarlotka z miodem

środa, 15 grudnia 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Karpatka piernikowa

    „Klasyczny przepis na dobrze znaną wszystkim karpatkę, wzbogacony o przyprawę do piernika. Podczas spieczenia unosi się bardzo aromatyczny i intensywny za

  • Sernik orzechowy

    „Kremowy i puszysty sernik na miodowym spodzie wykończony idealnym słodko-słonym połączeniem orzeszków ziemnych i karmelu. Sernik ten był ozdobą na świąte

  • Sernik świąteczny piernikowy

    „Święta, święta i po świętach… No cóż tal szybko minęły, a jako pamiątkę zostawiły nam kilka zbędnych kilogramów ;) Pozostajemy dalej w klimatach św

Komentarze
2010/12/15 09:43:40
Wow, jaka piękna!:)
-
2010/12/15 11:33:32
Cudowna- bardzo lubię właśnie takie szarlotki :))
-
2010/12/15 13:49:53
bardzo ladnie i smacznie sie prezentuje:)
-
2010/12/15 20:38:42
no ja nie przepadam no ale Twojej to bym zjadła nawet podwójną porcję :))