NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tort borówkowo-czekoladowy

„Tort borówkowo-czekoladowy doskonale nadaje się na świąteczny stół. Składa się on z pachnącego cynamonem ciasta, warstwy borówkowej oraz delikatnego kremu czekoladowego. Dzięki takiemu połączeniu torcik wprost rozpływa się w ustach. Wbrew pozorom możemy go także bardzo szybko przygotować. Przepis Dr. Oetkera.”

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g mąki
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g kakao
  • szczypta cynamonu
  • ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 100 g mlecznej kuwertury
  • 100 g gorzkiej kuwertury
  • 1 szklanka (395 g) dżemu z borówek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 800 g bitej śmietany
  • 3 śmietan-fixy

Tort czekoladowy

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Jajka przeznaczone na ciasto ubić  z wodą z mikserem na najwyższych obrotach na pianę, przez minutę. Dodawać stopniowo przez minutę cukier i cukier waniliowy, i ubijać jeszcze przez 2 minuty.
  2. Połączyć mąkę ziemniaczaną, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i przesiać do kremu jajecznego. Wymieszać krótko mikserem na wolnych obrotach.
  3. Przełożyć ciasto do tortownicy (o średnicy 26 cm, z natłuszczonym spodem, wyłożonej papierem do pieczenia). Włożyć formę do piekarnika rozgrzanego do 180oC i piec przez około 25 minut.
  4. Wyjąć ciasto z formy, przełożyć na papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia. Zdjąć papier, w którym było pieczone, i przekroić je w poziomie na pół.

Nadzienie:

  1. Na nadzienie połamać kuwerturę na duże kawałki i rozpuścić w małym garnku w kąpieli wodnej na słabym ogniu, lekko mieszając.
  2. Borówki wymieszać z sokiem cytrynowym.
  3. Położyć spód ciasta biszkoptowego na talerzu tortowym. Wyłożyć masę owocową, zostawiając 1 cm ciasta wolnego od brzegu.
  4. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Dodać 2 łyżki śmietany do ostudzonej kuwertury i wymieszać. Stopniowo dodać resztę śmietany.
  5. Połowę masy śmietanowo-czekoladowej przykryć masę owocową i ułożyć drugi kawałek ciasta. Rozsmarować resztę masy śmietanowo-czekoladowej na bokach i górze tortu. Odstawić na 2-3 godziny do schłodzenia. 

Świąteczny tort, tort na święta Bożego Narodzenia, tort urodzinowy

piątek, 03 grudnia 2010, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2010/12/03 11:44:17
Przepiekny i bardzo odswietny, w sam raz na specjalne okazje :)
-
2010/12/03 23:06:10
Śliczny tort!:)