NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Bounty

„Ciasto bounty, czyli co zrobić aby odkryć swój kokosowy raj. Osobiście jestem wielką fanką kokosu i oczywiście batonika Bounty, więc postanowiłam zrobić właśnie takie ciasto. Składa się ono z czekoladowego biszkoptu, grubej kokosowej warstwy i pysznej mlecznej polewy. Ciasto to robi się zaskakująco szybko”

Bounty, Ciasto Bounty

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jaj
  • ½ szklanki cukru
  • niepełna szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka naparu kawy
  • cukier waniliowy

Warstwa kokosowa:

  • ½ l mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki
  • 200 g masła

Polewa:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 60 g masła

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać cukier, żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
  2. Ciasto wylać do natłuszczonej okrągłej formy o średnicy około 24 cm.
  3. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.
  4. Ostudzony biszkopt nasączyć kawą osłodzoną cukrem waniliowym.

Warstwa kokosowa:

  1. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać wiórki kokosowe wymieszane z mąką, gotować aż masa zgęstnieje.
  2. Do gorącej masy dodać masło, wymieszać.
  3. Odstawić masę do ostygnięcia (co jakiś czas zamieszać).
  4. Następnie wyłożyć ją na biszkopt.

Polewa:

  1. Śmietankę włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika.
  2. Dodać czekoladę, ubijać aż masa stanie się gładka, następnie dodać masło i znowu ubijać.  
  3. Polewą polać ciasto, wstawić do lodówki na około 1 godzinę aż polewa nieco stężeje.

Bounty

sobota, 15 stycznia 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/01/15 13:24:35
Wsaniale ciasto:)
-
2011/01/15 14:36:49
Wspaniałe! Dodaję jako kolejny przepis do wypróbowania :) I chyba już niedługo doczeka się premiery, bo zbliżają się moje urodziny :)
-
2011/01/15 20:32:12
Jeszce nie robiłam a bardzo lubię kokos! Wygląda bardzo smacznie, więc muszę sie za nie zabrać :)