NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Palmiery czekoladowe

„Te ślicznie wyglądające ciasteczka możemy wyczarować w około 30 minut. Są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy tylko posmarować gotowe ciasto francuskie rozpuszczoną czekoladą, następnie odpowiednio zwinąć i pokroić. Potem już wystarczy tylko chwila cierpliwości i możemy zajadać się gotowymi palmierami. Przepis pochodzi z książki „Złota Księga Czekolady”

Palmiery czekoladowe

Składniki:

  • 150 g rozmrożonego ciasta francuskiego
  • 60 g pokrojonej mlecznej czekolady
  • 30 g kakao w proszku
  • 2 łyżeczki masła
  • 75 g cukru pudru

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200oC i wyłożyć blachę do pieczenia pergaminem.
  2. W małym rondelku na niewielkim ogniu roztopić masło i czekoladę na gładką masę. Odstawić do schłodzenia.
  3. Na oprószonej cukrem pudrem powierzchni położyć ciasto, rozwałkować je i przyciąć tak, aby uzyskać prostokąt o wymiarach 30 * 25 cm. Wyrównać brzegi, złożyć ciasto na połowę, by zaznaczyć środek dłuższych boków, i z powrotem rozłożyć na płasko.
  4. Wyłożyć ostudzoną i lekko zagęszczoną masę czekoladową na placek i szpatułką równomiernie ją rozprowadzić. Masa nie powinna być zbyt gęsta, bo może to spowodować jej wypływanie podczas pieczenia. Posypać masę odrobiną kakao i zacząć zwijać obydwie części placka, tak aby spotkały się ze sobą pośrodku.
  5. Gotowy rulon obtoczyć w cukrze pudrze i odłożyć na 15 minut do lodówki.
  6. Kiedy ciasto stężeje, pokroić je na plastry szerokości 5 mm i położyć na blasze w odległości 2,5 cm od siebie.
  7. Piec przez 8-10 minut na złocisty kolor. Następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do schłodzenia.

 Babeczki czekoladowe, palmiery czekoladowe

czwartek, 06 stycznia 2011, baaaraneeek
Tagi: czekolada

Polecane wpisy

Komentarze
2011/01/06 13:26:58
Piękne. Nigdy jeszcze nie jadłam palmierów.
Pozdrowienia:)
-
2011/01/06 13:42:22
nigdy nie robiłam. ale jak ich dużo! nic tylko chrupać;)
-
2011/01/06 18:03:28
Nie robiłam ani nie jadłam. A wyglądaja tak atrakcyjnie, że aż ślinka się toczy:)