NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Szynka w galarecie

„Szynka w galarecie z warzywną sałatką to prawdziwy rarytas, który zasmakuje nawet największym smakoszom. Jest to idealne danie na zimną przekąskę, które urozmaici nasze menu. Ze względu na tężejącą galaretę, czas przygotowania znacznie się wydłuża, ale w rzeczywistości jest ono bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Co więcej większość składników praktycznie każdy z nas ma w lodówce”

Szynka w galarecie

Składniki:

  • 18 dużych plasterków szynki konserwowej
  • 5 średnich ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 1 litrowy słoik pieczarek konserwowych
  • 2 duże cebule
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 6 łyżeczek żelatyny

szynka w galarecie przepis, szynka faszerowana w galarecie, szynka konserwowa w galarecie, szynka nadziewana w galarecie

Wykonanie:

  1. W litrze wrzącej wody rozpuścić kostkę rosołową i żelatynę, dokładnie wymieszać odstawić do ostygnięcia
  2. Ziemniaki, pieczarki oraz cebule pokroić w drobną kostkę. Pokrojona cebulę przelać na sitku wrzącą wodą. Dodać majonez, dokładnie wymieszać.
  3. Na rozłożonych plastrach szynki układać po około 1 łyżce warzywnej sałatki i zwijać w rulon. Rulony układać na prostokątnej brytfannie (powinny nam wyjść dwa rzędy).
  4. Ruloniki zalać przygotowaną wcześniej galaretą do 1/3 wysokości szynki. Wstawić do lodówki i poczekać aż galareta nieco stężeje. Następnie wlać pozostałą galaretę i ponownie przełożyć do lodówki.

W przepisie podałam najszybszą wersję wykonania tego przysmaku, co wiąże się z użyciem galarety zrobionej z kostki rosołowej i żelatyny. Najlepiej jest jednak przygotować galaretę wg własnego uznania np. z nóżek cielęcych czy wieprzowych i takim wywarem zalewać ruloniki z szynki.

Szynka zawijana w galarecie, szynka w galarecie z sałatką

niedziela, 23 stycznia 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Paluszki grissini w szynce parmeńskiej

    „Niesamowicie szybka w przygotowaniu przekąska, którą możemy przyrządzić dosłownie w ostatniej chwili. Do jej przygotowania możemy użyć szynki parmeńskiej

  • Kanapeczki z łososiem

    „Kanapeczki z wędzonym łososiem z dodatkiem sera camembert, żurawiny, oliwek oraz czerwonej cebuli. To bardzo ciekawe i z pewnością pyszne połączenie. Ide

  • Szaszłyki z kurczakiem

    „Szaszłyki z kurczakiem w curry – możemy je podawać zarówno na gorąco jak i na zimno. Może do nich dodać swoje ulubione dodatki np. warzywa lub kawa

Komentarze
Gość: Benia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/21 13:16:08
Zrobiłam ją ostatnio na święta, rewelacja :)