NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Szyszki z ryżu

„Szyszki z dmuchanego ryżu to dla wielu wspomnienie z dzieciństwa. Robi się je bardzo szybko. Wystarczy tylko połączyć ze sobą krówki, czekoladę i dmuchany ryż. Są bardzo słodkie i na pewno kaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie przecież pozwolić na odrobinę szaleństwa”

Szyszki z ryżu

Składniki:

  • 50 g ryżu preparowanego
  • 300 g krówek
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:

  1. W rondelku stopić masło, wsypać połamane i pokruszone krówki, mieszać aż do momentu gdy cukierki całkowicie się rozpuszczą.
  2. Czekoladę rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Dodać do masy krówkowej.
  3. Następnie wsypać preparowany ryż, dokładnie wymieszać.
  4. Z masy formować szyszki i układać  je na papierze pergaminowym.
  5. Odstawić szyszki na kilka godzin w chłodne miejsce, by stężały.

szyszki z ryżu, przepis na szyszki z ryżu preparowanego, przepis na szyszki z ryżu

czwartek, 27 stycznia 2011, baaaraneeek
Tagi: czekolada

Komentarze
2011/01/27 11:56:00
Super Ci wyszły, kiedyś dość często je robiłam są pyszne ....
-
2011/01/27 12:04:35
Ojej, przypomnialo mi sie dziecinstwo :) Pieknie wygladaja twoje szyszki!
-
2011/01/27 12:07:24
zawsze chciałam je zrobić i mam na nie coraz większą ochotę... czy krówki mają być miękkie i ciągnące czy kruche?
-
2011/01/27 12:25:06
Uwielbiam te szyszki, domowe najlepsze:)
-
2011/01/27 12:51:56
Myniolinko krówki mogą być zarówno miękkie i ciągnące lub twarde i kruche. Nadaje się każdy rodzaj krówek, ponieważ wszystkie ładnie nam się rozpuszczą :)
-
2011/01/27 13:02:13
Ha! Ja też wczoraj zrobiłam szyszki z ryżu preparowanego, ale z innego przepisu ;)
-
2011/01/27 13:52:29
Szyszki z ryżu.... 'czekolada' z mleka dla niemowląt.... krążki 'ananasa' z kabaczka.....
Jak to dawno bylo :)
-
2011/01/27 16:41:27
Smaki mojego dzieciństwa. Moja mam kiedyś często je robiła :)
-
2011/01/27 18:54:34
uwielbiam !
-
2011/01/27 21:51:24
Typowe smaki mojego dzieciństwa, najlepsze szyszki jakie pamiętam robiła moja mama i jeśli mnie pamięć nie myli dodawała do nich mleko w proszku :]
-
2011/01/27 22:04:02
Fajne są! JAdłam chyba raz w zyciu, w Zakopanem:))
-
2011/02/17 11:55:04
Smak z dziecinstwa, wspomnienie, super, moja mama czesto je robila. pozdrawiam
-
2012/03/16 18:56:26
a czy ryżu nie powinno się najpierw przyprażyć w piekarniku, nie rozmięknie za bardzo?
-
2012/03/16 19:10:54
Ryżu nie trzeba najpierw przyprażac w piekarniku. W szyskach przygotowanych wg tego przpeisu na pewno nie rozmięknie :)