NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ptasie mleczko z galaretką

„To pyszny deser na zimno, którego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu. Składa się z rozpływającej się w ustach lekkiej pianki i delikatnie orzeźwiającej galaretki.  Doskonale sprawdzi się jako walentynkowy deser”

Ptasie mleczko z galaretką

Składniki:

Czekoladowe ptasie mleczko:

  • 200 g czekolady deserowej
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 75 g cukru
  • 1 łyżka likieru czekoladowego
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka żelatyny

Galaretka:

  • 1 opakowanie wiśniowej galaretki
  • 400 ml wrzącej wody

Czekoladowe prasie mleczko, ptasie mleczko

Wykonanie:

Galaretka:

  1. Galaretkę rozpuścić w wrzącej wodzie. Odstawić do ostudzenia. Następnie przelać galaretkę do 18 foremek w kształcie serduszka (do 1/3 wysokości).
  2. Przełożyć do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje.

Czekoladowe ptasie mleczko:

  1. Połamać czekoladę na kawałki. Do miski umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą wrzucić czekoladę i masło. Mieszać, aż się roztopią i połączą w gładką masę. Zdjąć z ognia i odstawić, aby masa wystygła.
  2. W misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Powoli dolewać masę czekoladową, ubijając elektrycznym mikserem, ustawionym na najniższą prędkość. Wlać likier czekoladowych i wymieszać.
  3. Ubić śmietankę, przełożyć do masy i delikatnie wymieszać.
  4. Żelatynę zalać wrzącą wodą, rozpuścić. Przełożyć do niej kilka łyżek masy czekoladowej, następnie przelać do całości i dokładnie wymieszać.
  5. Przełożyć masę do wcześniej przygotowanych foremek z galaretką. Schładzać ponownie w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
  6. Przed podaniem wyłożyć ptasie mleczka na talerzyki. Jeśli wyjęcie deseru z foremek nastręcza trudności, należy zanurzyć foremki na kilka sekund w misce z ciepłą wodą.

 Czekoladowe ptasie mleczko z galaretką, deser na zimno, czekoladowy deser  na zimno, czekoladowa pianka, czekoladowa pianka z galaretką

piątek, 11 lutego 2011, baaaraneeek
Tagi: czekolada

Polecane wpisy

Komentarze
2011/02/11 11:56:35
Nie odmówiłabym zjedzenia takiego serduszka :)
-
Gość: bozena-1968, *.cdma.centertel.pl
2011/02/11 12:04:46
Ale smakołyk na walentynki...
-
2011/02/11 12:40:41
pięknie się błyszczy. i rzeczywiście mile można walentynkowo kogoś zaskoczyc takimi słodkościami.
-
2011/02/11 13:30:44
na walentynki jak znalazł :)
-
2011/02/11 14:00:40
Są... przecudne 8-)
-
2011/02/11 14:58:03
Mmm, brzmi przepysznie, a jak wygląda :D Bardzo walentynkowy przepis :]
-
Gość: magda, *.ae.krakow.pl
2011/02/11 15:54:23
Jakie cudne ;)
-
Gość: kasia.koczwara, 92.29.43.*
2011/02/11 18:10:05
Mamo! Alez slicznosci!
Pozdrawiam serdecznie!

www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
-
2011/02/11 23:22:15
Jakie śliczne !:)