NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Serce z musem pomarańczowo-czekoladowym

„Jest to deser, który kryje w sobie bardzo delikatny mus pomarańczowo-czekoladowy. Kremowy i głęboko czekoladowy – po prostu idealny. Jest bardzo szybki do wykonania, ale musimy pamiętać, że trzeba go przełożyć do lodówki na co najmniej 5 godzin. Doskonale sprawdzi się jako walentynkowy deser. Aby dodatkowo wzbogacić smaku musu, możemy do niego dodać startą skórkę pomarańczową

Serce z musem pomarańczowo-czekoladowym

Składniki:

  • około 22 biszkoptów
  • 6 łyżek likieru pomarańczowego
  • 250 g czekolady deserowej
  • 120 ml śmietanki kremówki
  • 4 jajka
  • 130 g cukru pudru

Mus czekoladowy 

Wykonanie:

  1. Wyłożyć pergaminem dno formy w kształcie serca.
  2. Biszkopty przeciąć na pół. Ułożyć je na blasze i skropić 4 łyżkami likieru pomarańczowego. Ustawić je pionowo wokół ścianek foremki, tak aby ciasno do siebie przylegały.
  3. Połamać czekoladę na kawałki, przełożyć do miski ustawionej na rondelku z gorącą wodą i roztopić. Zdjąć z ognia, wlać śmietankę i wymieszać.
  4. Oddzielić białka od żółtek. Białka wlać do czystej miski i odstawić. Żółtka dodać do czekolady i starannie utrzeć.
  5. Ubić sztywną pianę z białek. Stopniowo dosypywać cukier, nadal ubijając, aż powstanie sztywna, lśniąca piana.
  6. Przełożyć połowę piany do masy, ostrożnie wymieszać, dodać resztę piany i delikatnie wymieszać, aby z masy nie uciekło powietrze. Na koniec wlać 2 łyżki likieru pomarańczowego.
  7. Przełożyć masę do wyłożonej biszkoptami formy. Deser wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin.
  8. Następnie po upływie tego czasu, przełożyć go delikatnie (razem z papierem pergaminowym) na paterę.

Mus czekoladowo-pomarańczowy

Walentynkowe ciasto, ciasto na walentynki, deser na walentynki, walentynkowy deser

czwartek, 03 lutego 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/02/03 10:53:14
Wygląda wspaniale. Nie próbowałam jeszcze kombinować z pergaminem, zęby nadawać ciastu jakiś kształt. Muszę spróbować. Właśnie narodziło się w mojej głowie kilka pomysłów. :)
-
2011/02/03 12:14:43
Wspaniałe! W sam raz na Dzień Zakochanych ;)
-
2011/02/03 14:47:41
A zachowałaś chociaż 1 kawałek? Chętnie się po niego wybiorę ;]
-
Gość: szana, *.dynamic.chello.pl
2011/02/03 15:08:39
www.gastronomygo.blogspot.com

zakochałam sie w tym ciescie!!
-
2011/02/04 21:18:37
Bardzo lubię mus czekoladowy, więc Twój deser na pewno by mi smakował. Prezentuje się iście królewsko. Muszę kiedyś taki zrobić - śliczny! :)
-
2011/02/05 22:22:54
jej jakie pyszne urocze serducho!:) po prostu śliczne i bardzo apetyczne:))
Pozdrawiam Cię serdecznie i miłego weekendu życzę;*
-
Gość: kasia.koczwara, 2.96.37.*
2011/02/10 20:03:08
Oj, zeby ktos zrobil taki dla mnie....

www.lejdi-of-the-house.bloog.pl