NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka z budyniem

„To chyba najlepsza szarlotka jaką do tej pory jadłam. Pyszna, soczysta, rozpływająca się w ustach, delikatna… Wymieniając zalety tego ciasta, można się rozpisywać bez końca. Szarlotka ta składa się z warstwy kruchego ciasta, jabłek, masy budyniowej i chrupiącej kruszonki. Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych i sosu czekoladowego”

Szarlotka z budyniem

Składniki:

Ciasto:

  • 550 g mąki
  • 230 g cukru
  • 200 g margaryny
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Ponadto:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 5 białek
  • 750 ml  mleka
  • 5 łyżek cukru

Szarlotka z kruszonką, jabłecznik z budyniem, szarlotka z budyniem

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Wszystkie składniki zagnieść na ciasto. 1/3 odłożyć do zamrażarki a resztę do lodówki.
  2. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 40*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Ponadto:

  1. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu wykorzystując do tego 750 ml mleka. Odstawić do przestudzenia.
  2. Jabłka obrać i oczyścić, pokroić je w grubą kostkę.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier.  Następnie, za pomocą miksera, połączyć je z przestudzonym budyniem.
  4. Wyjąć  ciasto z lodówki i wyłożyć nim przygotowaną wcześniej formę do pieczenia. Na cieście ułożyć pokrojone jabłka.
  5. Masę budyniową wylać na jabłka.
  6. Wyciągnąć ciasto z zamrażarki. Zetrzeć je na tarce o grubych oczkach na masę budyniową.
  7. Piec około 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200oC.
  8. Po upieczeniu posypać szarlotkę cukrem pudrem.

Szarlotkę możemy upiec także w tortownicy o średnicy około 30 cm

Szarlotka z budyniem, szarlotka z budyniem waniliowym

piątek, 25 lutego 2011, baaaraneeek
Tagi: jabłka budyń

Polecane wpisy

Komentarze
2011/02/25 14:39:36
Bardzo lubię szarlotkę z budyniem, pyszności :)
-
Gość: szana, *.dynamic.chello.pl
2011/02/25 15:20:35
hej!
sama robię podobną. szarlotka idealna współgra z budyniem. fajny, dobry przepis ;)
pozdrawiam,
Szana :)

----
www.gastronomygo.blogspot.com
-
2011/02/25 15:23:45
bardzo lubię taką szarlotkę, pozdrawiam
-
2011/02/27 11:59:39
Uwielbiam takie ciasta. Twoje jest piękne. Nawet u siebie czuję jego zapach :)
-
2011/03/01 09:38:58
To pyszne połączenie!
-
Gość: karolina, *.cable.smsnet.pl
2013/04/11 22:00:43
Robiłam tę szarlotkę i poszła do kosza. Ciasto pływało. Wydaje mi się, że po 1 trzeba jabłka odcisnąć. Po drugie budyń ( raz Pani podaje 750 ml mleka na 2 saszetki, a potem, że przygotować według instrukcji na opakowaniu ) - ja zrobiłam na 750 ml 2 saszetki mleka i po zmiksowaniu z ubitymi białkami nie był wg mnie zbyt gęsty i to też pewnie przyczyna pływania ciasta. Jeszcze jedna nieścisłość - w tekście jest podany jakiś cukier dodawany do białek - nie ma go w składnikach, a pewnie powinien być, bo masa była za mało słodka. Jakim cudem Pani nie pływało?
-
2013/04/12 12:33:02
Nie umiem Pani odpowiedziec dlaczego ciasto pływało.
Ja robiłam tą szarlotkę wg tego przepisu i wszystko ładnie się upiekło, budyń był gęsty. Faktycznie brakowało w przepisie 5 łyżek cukru, już dodałam, ale na pewno brak cukru nie miał wpływu na konsystencję ciasta.
-
Gość: karolina, *.cable.smsnet.pl
2013/04/13 00:17:26
ciasto pływało, bo pewnie jabłka puściły sok, dziś robiłam szarlotkę z innego przepisu i zrobiłam mus jabłkowy w garnku (odparowałam wodę) , to nic nie pływało, może to też kwestia gatunku jabłek :-) ale ciasto było lepsze od Pani
-
Gość: diana, *.range81-147.btcentralplus.com
2013/10/30 23:02:08
Zgadzam sie z Karolina. Probawalam roznych wypiekow z tego blogu, niestety tym przepisem jestem bardzo rozczarowana... Ciasto plywalo w srodku, po przekrojeniu wyplynal srodek.. Zmarnowalam 3 godziny na pieczenie ciasta ktore nadaje sie do wyrzucenia.. Szkoda ze nie moge wkleic tu zdjecia mojego wypieku...
-
Gość: diana, *.range81-147.btcentralplus.com
2013/10/30 23:16:40
A jednak sie udalo, oto 'Plynna Szarlotka' Pani receptury: i1136.photobucket.com/albums/n492/kesoze3/photo-3.jpg