NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Szybka szarlotka na cieście francuskim

„Z pewnością macie czasem ochotę na coś słodkiego, ale co zrobić w sytuacji gdy w całym domu nie ma czekolady ani żadnych ciasteczek? I to jest właśnie gotowe rozwiązanie. Pyszna szarlotka, którą wyczarujemy w niespełna 20 minut. Wystarczy tylko trochę ciasta francuskiego i parę jabłek”

Szybka szarltoka na cieście francuskim

Składniki na 6 sztuk:

  • 150 g ciasta francuskiego
  • 4 jabłka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

  1. Wyciąć z ciasta francuskiego 6 krążków i wyłożyć nim dna natłuszczonych foremek.
  2. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich cukier waniliowy oraz cynamon, wymieszać.
  3. Wyłożyć masę jabłkowa na ciasto francuskie.
  4. Z ciasta wyciąć cienkie paseczki i ułożyć z nich krateczkę.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200oC przez 10-15 minut.

 Szarlotka na szybko, szybka szarlotka, szybka szarlotka z ciastem francuskim

poniedziałek, 21 lutego 2011, baaaraneeek

Komentarze
2011/02/21 09:11:14
już nie raz się przekonałam, że zawsze warto miec w lodówce francuskie ciasto :-)
-
2011/02/21 17:45:35
Jaki fajny sposób podania :) Pyszna szarlotka:)
-
2011/02/21 17:54:57
masz racje, w tym, ze ciasto francuskie zawsze nalezy miec pod reka gdyby naszla nas niesamowita ochota na slodkosci, a Twoje sa bardzo smaczne:)
-
Gość: kangoor, 87-79-n2.aster.pl
2012/02/10 19:57:56
A co robisz z ciastem ze spodu? nie dopiecze się jeśli nie podpieczesz go odpowiednio wcześniej przed nałożeniem jabłek do środka.
-
2012/02/11 10:27:12
To zależy od tego ile nałożysz farszu jabłkowego. Ja przygotowywałam tą szarlotkę w malutkich foremkach, więc nie było potrzeby podpiekania wcześniej ciasta francuskiego. Jeśli chcesz nałożyc grubą warstwę jabłek to propnuję podpiec ciasto francuskie wcześniej przez około 5-10 minut. Najlepiej wcześniej go czymś obciążyc np. ceramiczną foremką, ponieważ podczas pieczenia bez obciążenia ciasto francuskie bardzo "wyrośnie".