NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tort czekoladowy

„Mmmm… Czekolada, truskawki i szampan, czy możecie wyobrazić sobie bardziej idealne połączenie? Ja z pewnością nie. Jak dla mnie nie istnieje nic lepszego ;). Dzisiaj podaję przepis na pysznie i mocno czekoladowy tort, składający się  z biszkoptu i dużej ilości kremu czekoladowego”

Tort czekoladowy

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 90 g mąki
  • 15 g kakao
  • 110 g miękkiej margaryny
  • 110 g drobno mielonego cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • kilka kropel esencji waniliowej

Krem czekoladowy:

  • 6 żółtek
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 150 g drobno pokrojonej, gorzkiej czekolady

Ponadto:

  • 4 łyżki likieru karmelowego
  • świeże truskawki

Wykonanie:

Ciasto czekoladowe:

  1. Rozgrzać piekarnik do 160oC.
  2. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia do makutry. Dodać resztę składników i ucierać do uzyskania jednolitej masy.
  3. Przelać masę do dwóch wyłożonych wcześniej form w kształcie serc i wygładzić grzbietem łyżki. Piec około 20 minut.

Krem czekoladowy:

  1. Czekoladę włożyć do dużej miski i odstawić.
  2. Mikserem ustawionym na duże obroty ubijać żółtka i 1/3 cukru, aż staną się jasne i kremowe. Zmienić obroty miksera  na niskie, dodać mąkę i nadal ubijać.
  3. Pozostały cukier oraz mleko zagotować w rondlu na średnim ogniu. Gorącym mlekiem stopniowo zalewać zmiksowane jajka, nieustannie mieszając.
  4. Powstałą miksturę przelać z powrotem do rondla i gotować na małym ogniu przez 2 minuty. Mieszankę wylać na czekoladę i mieszać, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.

Wystudzone biszkopty przekroić na pół. Nasączyć je likierem kawowym, a następnie przełożyć kremem czekoladowym. Resztę kremu rozsmarować po bokach i na górze tortu. Przyozdobić świeżymi truskawkami. Odstawić na 2-3 godziny do schłodzenia.

Tort czekoladowy

poniedziałek, 14 lutego 2011, baaaraneeek
Tagi: czekolada

Polecane wpisy

Komentarze
2011/02/14 18:19:06
Zachwycają mnie te truskawki w szampanie...! Skąd wzięłaś o tej porze tak ładne truskawki? :)
Oczywiście tort też piękny :)
-
2011/02/14 18:20:57
Truskawki znalazłam w jednym z hipermarketów :)
Też się zdziwiłam, gdy je zobaczyłam :)
-
2011/02/14 19:48:02
Ładny tort :) Super pomysł. A truskawki w szampanie zachwycające :))
Ja też widziałam truskawki w hipermarkecie , no ale wiadomo,że nie nasze polskie. Pewnie hiszpańskie ;)
Pozdrowienia:)
-
Gość: , *.acn.waw.pl
2011/02/14 20:14:21
Pysznie to wygląda. Masz fantastyczne pomysły ale nie zazdroszczę kobiecie która wpadłaby na pomysł zrobienia tych serduszek swojemu mężczyźnie:-)
-
2011/02/15 13:31:19
Albo te truskawki takie duże, albo torcik malutki. Śmieję się, bo robiłam ostatnio Biały las też tych mniej więcej rozmiarów. Dwuosobowy.
-
2011/02/15 14:20:39
piękny!
-
2011/02/15 16:09:34
Truskawki faktycznie wyglądały jak mutanty, a torcik też nie był zbyt dużych rozmiarów ;)