NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Walentynkowy tort cappuccino

„To doskonały tort na walentynki, który składa się z delikatnego biszkoptu, kremu cappuccino oraz masy wykonanej z serka mascarpone. Słodkości są nieodłącznym elementem walentynkowego  święta, a taki torcik to doskonały pomysł aby sprawić przyjemność ukochanej osobie. Polecam, torcik jest naprawdę pyszny ;). Przepis Dr. Oetkera”

Walentynkowy Tort Cappuccino

Składniki:

Biszkopt:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 175 g masła
  • 4 jajka
  • 125 miałkiego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 125 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g rozpuszczalnej kawy cappuccino
  • szczypta soli
  • 4 łyżki likieru kawowego

Nadzienie:

  • 10 g rozpuszczalnej kawy cappuccino
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml gorącej wody

Krem z mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone
  • 70 g cukru
  • 250 g kremowego chudego serka

 Tort Cappuccino

Wykonanie:

Biszkopt:

  1. Rozdrobnić czekoladę, razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i zostawić do schłodzenia.
  2. Jajka ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez minutę. Wymieszać cukier, cukier waniliowy i sól, dosypywać przez minutę do jajek i miksować jeszcze dalsze 2 minuty.
  3. Do ubitej masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz proszkiem cappuccino. Na końcu ostrożnie wymieszać z masłem czekoladowym.
  4. Ciasto włożyć do tortownicy o średnicy 26 cm (natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia), rozsmarować na gładko. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC i piec przez około 30-35 minut.
  5. Wyjąć ciasto z formy i pozostawić do ostudzenia. Następnie zdjąć papier do pieczenia, ponownie odwrócić ciasto i przeciąć je w poziomie na pół.
  6. Biszkopty nasączyć likierem kawowym.

Nadzienie:

  1. Proszek cappuccino do nadzienia wymieszać z wodą w małym garnku. Dołożyć rozdrobnioną czekoladę i rozpuścić, ewentualnie podgrzać.
  2. Rozsmarować krem czekoladowy na warstwie ciasta i przykryć drugą połową.

Krem mascarpone:

  1. Mikserem wymieszać na gładko serek mascarpone z cukrem. Dodać chudy serek, krótko mieszając.
  2. Wysmarować masą boki i górę ciasta. Odstawić tort na godzinę do schłodzenia.

Tort cappuccino, tort kawowy, tort z cappuccino, tort z kawą, tort z mascarpone

wtorek, 08 lutego 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/02/08 18:48:50
Lewantynki, a tfu. Ciasto bardzo ładnie przyozdobione.
-
Gość: szana, *.dynamic.chello.pl
2011/02/08 18:55:21
3
pozdrawiam,
szana :)

www.gastronomygo.blogspot.com
-
2011/02/08 18:57:54
Jakie ładne ciacho! Piękny torcik :))
-
2011/02/08 19:01:41
jest piękny!
-
2011/02/08 19:07:55
Fajnie ozdobiony torcik! Bardzo mi się podoba. Pozdrawiam:)
-
2011/02/08 19:12:48
Śliczny tort!
-
2011/02/08 19:19:14
Pyszny i efektowny :)
-
2011/02/08 19:50:28
Nie mogę się oprzec... Porywam kawałek :)
-
2011/02/08 20:15:48
piękny!
-
2011/02/08 20:18:22
cudowny! piękne jego wnętrze i zewnętrze :)
-
2011/02/10 14:51:13
Wow, prosto na konkurs walentynkowy.
-
Gość: , 2.96.37.*
2011/02/10 20:02:29
Mnie najbardziej podoba sie ten 'calus' - odcisk ust :)

www.lejdi-of-the-house.bloog.pl