NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Chrupiące ciastka czekoladowe

"Ciastka te są mocno wilgotne, najlepiej smakują jeszcze ciepłe tuż po upieczeniu. Dzięki pysznej, równie czekoladowej kruszonce są również bardzo chrupkie. Doskonale nadają się do kawy. Ciastka te można podawać z dżemem i śmietaną. Przepis pochodzi z książki Czekoladowe Ciasta Dr. Oetkera”

Chrupiące ciastka czekoladowe

Składniki:

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej lub margaryny
  • 300 g granoli czekoladowej

Ciasto:

  • 250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
  • 100 g śmietanki 36%
  • 50 g śmietany 18%
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 350 g mąki
  • 25 g kakao
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 Ciasto czekoladowe z kruszonką, ciastka czekoladowe z kruszonką, ciasto czekoladowe, ciastka czekoladowe, wilgotne ciasto czekoladowe

Wykonanie:

Kruszonka:

  1. Mąkę, cukier i cukier waniliowy przesiać do miski. Dodać masło lub margarynę. Wymieszać wszystkie składniki mikserem z końcówkami do ciasta.
  2. Na końcu dodać musli i krótko wyrobić ciasto.

Ciasto:

  1. Masło lub margarynę utrzeć w misce ze śmietaną 36 i 18% mikserem z końcówkami do ubijania. Powoli dodać cukier, cukier waniliowy i sól. Miksować do uzyskania jednolitej masy.
  2. Kolejno dodawać jajka, miksując na najwyższych obrotach (każde co ½ minuty).
  3. Wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przesiać i w 2 porcjach dodać do masy. Krótko wymieszać na średnich obrotach.
  4. Przełożyć ciasto na natłuszczoną blachę o wymiarach 30 * 40 cm.
  5. Posypać ciasto kruszonką i lekko przycisnąć. Wstawić blachę do rozgrzanego do 180oC i piec przez około 30 minut.

Chrupiące ciastka czekoladowe, chrupiące ciasto czekoladowe, ciasto czekoladowe, ciastka czekoladowe, ciasto do kawy, ciastka do kawy

wtorek, 15 marca 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Ciasto pleśniak

    „Sprawdzone i dość popularne ciasto – pleśniak. Mi niezmiernie kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to babcia przygotowywała to ciasto na każdą niedzie

  • Drożdżówki z truskawkami

    Składniki na 8 szt.: Ciasto: 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżeczka suszonych drożdży ¼ szklanki cukru 60 g margaryny 2 szklanki mąki pszennej szczypta s

  • Eklerki

    Składniki na 12 szt.: Ciasto parzone: 75 g masła 100 g mąki 3 jajka 215 ml wody szczypta soli Krem: 250 ml śmietanki 30% 250 g serka ricotta 100 g masy krówkowe

Komentarze
2011/03/15 10:17:52
fajne te ciacha!
-
2011/03/15 14:40:17
Wyglądaj pysznie, będę musiała je wypróbować w ten weekend.
-
2011/03/15 19:40:02
Alez pysznie wyglądają te ciastka! I chrupiące, mniam:)