NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Fasolka po bretońsku

 „Fasolka po bretońsku wbrew pozorom nie ma nic wspólnego z kuchnią francuską. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni brytyjskiej. Zawiera ona gotowaną fasolę w sosie pomidorowym. W każdym kraju podaje ją się z innymi dodatkami np. w Polsce z dodatkiem mięsa, kiełbasy oraz boczku. W Anglii jest to prostu fasola duszona w sosie pomidorowym. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa”

Fasolka po bretońsku

 Składniki:

  • 700 g fasoli (biały Jaś)
  • 2 laski kiełbasy np. podwawelskiej
  • 300 g wędzonego boczku
  • 500 g mięsa z łopatki
  • 1 cebula
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • oliwa
  • sól, pieprz, vegeta

Wykonanie:

  1. Fasolę dokładnie wypłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą (wody powinno być dwukrotnie więcej niż fasoli) i odstawić na noc.
  2. Następnego dnia, ugotować ją w tej samej wodzie do miękkości (około 1 godzinę).
  3. Mięso z łopatki pokroić na mniejsze kawałki, ugotować.
  4. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Następnie dodać ugotowane mięso i smażyć jeszcze na małym ogniu przez około 10 minut.
  5. Cebulę posiekać w kosteczkę, podsmażyć na patelni.
  6. Podsmażone mięso, kiełbasę, boczek oraz cebulę dodać do ugotowanej fasoli. Doprawić solą, pieprzem oraz vegetą.
  7. Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać, zagotować.
  8. W razie potrzeby fasolkę możemy zagęścić 2 łyżkami mąki rozmieszanymi w 1 szklance zimnej wody.  

Fasolka po bretońsku przepis, przepis na fasolkę po bretońsku, fasolka, fasola po bretońsku, fasolka przepis

wtorek, 29 marca 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Bataty z kurczakiem

    Składniki: ok. 500 g batatów 1 czerwona cebula 1 cukinia 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy z oliwek mała gałązka świeżego rozmarynu 600 g upieczonego/usmażonego

  • Kaczka z puree ziemniaczano-dyniowym z sosem żurawinowo-malinowym

    Składniki: Kacze udka: 2 kacze udka 3 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu sól, pieprz Puree ziemniaczano-dyniowe: 5 ziemniaków (ok. 450 g)

  • Kotlety mielone

    Składniki na 4 szt.: Kotlety mielone: 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 mała czerwona cebula ½ pęczka świeżej natki pietruszki 5 suszonych pomidor

Komentarze
2011/03/29 16:36:00
Pyszna, lubię, a dawno nie jadłam.
Pozdrowienia:)