NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Gulasz

„Gulasz to potrawa pochodzenia węgierskiego, najczęściej gotowana na ognisku w ceramicznym kociołku. Głównymi składnikami tego dania są przede wszystkim mięso, cebula i papryka. Gulasz ten najlepiej podawać na gorąco z dodatkiem ryżu, makaronu lub kaszy. Doskonale smakuje również ze świeżym pieczywem. Mimo iż potrawa ta wymaga godzinnego duszenia, to naprawdę warto przyrządzić ją na pyszny obiad”

Gulasz, gulasz wieprzowy

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny (karkówka lub łopatka)
  • 500 g pieczarek
  • 2 puszki pulpy pomidorowej
  • 1 cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • 3 duże cebule
  • 6 czubatych łyżek mąki
  • sól, pieprz, maggi, czerwona papryka
  • oliwa

 gulasz, gulasz wieprzowy, przepis na gulasz, gulasz węgierski, zupa gulaszowa, przepis na gulasz wieprzowy, gulasz z pieczarkami, gulasz z warzywami, zupa gulasz, zupa gulaszowa, gulasz po węgiersku, gulasz z cukinii, gulasz angielski, gulasz z wieprzowiny, gulasz z kaszą

Wykonanie:

  1. Mięso pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 1 godzinę.
  2. Cebulę oraz pieczarki pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć na nią warzywa, dusić na małym ogniu przez około 15 minut. Cukinie pokroić w plasterki, następnie w cienkie paseczki, dodać na patelnię. Paprykę obrać, pokroić w kosteczkę, przełożyć na patelnię, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem, aż warzywa całkowicie zmiękną.
  3. Do ugotowanego mięsa dodać pulpę pomidorową oraz warzywa. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz maggi.
  4. Mąkę wymieszać w 1 szklance zimnej wody. Powoli wlewać do gotującego się gulaszu, następnie ponownie zagotować.
wtorek, 22 marca 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/03/22 12:19:29
No pycha po prostu:)
-
2011/03/22 12:23:40
Gulasz to pyszne i stosunkowo szybkie do przygotowania danie. Ja oststnio zrobiłam gulasz z piersi kurczaka naprawdę ekspresowy obiad. Pozdrawiam.
-
Gość: Julka, *.dynamic.chello.pl
2013/11/26 09:04:00
Wow! ciekawe - wypróbuję bo moja rodzinka lubi gulasz:) Czasem jak mam lenia to kupuję gotowy gulasz z Pudliszki www.pudliszki.pl/produkty/dania-gotowe/gulasz-520g/. Jest naprawdę smaczny!