NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Makaron pesto z krewetkami

„Potrawa ta to doskonałe połączenie makaronu, świeżo przygotowanego sosu pesto (na którego punkcie mam totalną obsesję), chrupiących krewetek i soczystych pomidorów. Moim zdaniem nie ma nic zdrowszego i lepszego od własnoręcznie przygotowanego przez siebie sosu pesto”

Makaron pesto z krewetkami

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g makaronu
  • 1 duży pęczek bazylii (ok. 100 g)
  • 70 ml oliwy
  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek startego parmezanu
  • 30 g orzeszków piniowych
  • 100 g krewetek koktajlowych
  • 50 g parmezanu
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz, sól

Makaron pesto z krewetkami

 

Wykonanie:

  1. Przygotować sos pesto. Bazylię, orzeszki piniowe, połowę parmezan oraz czosnek przełożyć do blendera. Miksować, stopniowo dolewając tyle oliwy, aby sos miał lekko gęstą konsystencję.
  2. Odciąć górną warstwę z pomidorów i wydrążyć środek. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, połać oliwą, posypać cukrem, solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC i zapiekać przez około 30 minut.
  3. Następnie wyjąc, nafaszerować krewetkami i ponownie włożyć do piekarnika. Piec jeszcze przez około 10-15 minut, aż krewetki nabiorą ładnego różowego koloru.
  4. Makaron ugotować al dente, odcedzić. Dodać sos Pesto, dokładnie wymieszać.
  5. Makaron przełożyć na talerz, ułożyć na nim pomidora z krewetkami. Całość posypać pozostałym startym parmezanem i udekorować listkami świeżej bazylii.

Makaron pesto z krewetkami

sobota, 26 marca 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/03/26 12:21:02
Ale pyszne,wytrawne danie, super pomysł:)
-
2011/04/02 11:05:30
Fajny pomysł z tymi krewetkami