NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Roladki z cukinii

„Roladki z cukinii z boczkiem i fetą mogą stanowić świetną i smakowitą przekąskę. Doskonale nadają się również jako urozmaicenie przyjęcia w gronie rodziny lub przyjaciół. Możemy je przygotować dużo wcześniej i przechowywać w lodówce, a gdy przyjdą goście wystarczy podgrzać je chwilę w piekarniku”

Roladki z cukinii

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 25 plastrów boczku
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 250 g sera feta
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu

Wykonanie:

  1. Cukinie umyć, odciąć końcówki i pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki (2 mm grubości). Każdy posmarować oliwą z obu stron i delikatnie podsmażyć.
  2. Orzeszki piniowe prażyć bez tłuszczu, aż zaczną się rumienić.
  3. Fetę pokroić w kostkę i oprószyć papryką.
  4. Na plastrach boczku ułożyć po plasterku cukinii. Następnie położyć kostki sera, posypać tymiankiem i rozmarynem. Na koniec dodać orzeszki i całość zwinąć, tworząc małe ruloniki. W razie potrzeby każdy spiąć wykałaczką.
  5. Ruloniki przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec około 25-30 minut. Podawać na ciepło.  

Roladki z cukinii i boczku, roladki z boczku, roladki z serem feta, roladki z cukinii z boczkiem i fetą, szybka przekąska, szybka przystawka

piątek, 18 marca 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/03/18 16:39:13
Cukinia jest świetnym warzywem:)
-
2011/03/18 18:09:48
Wspaniały pomysł! Uwielbiam cukinię!
-
2011/03/18 22:55:04
Wyglądają pięknie i pysznie. Bardzo lubię cukinie:)
-
2011/03/18 23:39:07
Fajne zawijaski!