NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik w polewie czekoladowej z truskawkami

„Jest to pyszny sernik upieczony na ciasteczkowym spodzie, z grubą warstwą kremowego serka w pysznej czekoladowej polewie z dodatkiem świeżych truskawek. Wbrew pozorom przygotowuje się go bardzo szybko, a końcowy efekt jest zniewalający. Jest puszysty, kremowy, delikatny a dzięki truskawkom troszeczkę orzeźwiający. Polewa czekolada nadaje odrobiny słodyczy, która doskonale pasuje  do kremowej masy z sokiem cytrynowym”

Sernik w polewie czekoladowej z truskawkami

Składniki:

Spód:

  • 125 g ciasteczek digestive
  • 85 g masła
  • 1 łyżka drobno mielonego cukru

Masa serowa:

  • 600 g kremowego sera np. Philadelphia
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 100 ml śmietanki
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Wierzch:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 60 g śmietanki 36%
  • 25 g masła
  • 300 g świeżych truskawek

Sernik z polewą czekoladową, sernik w polewie czekoladowej, sernik z truskawkami

Wykonanie:

Spód:

  1. Ciasteczka umieścić w mikserze, dodać cukier, rozdrobnić.
  2. Roztopić masło, dodać do pokruszonych herbatników i dokładnie wymieszać. 
  3. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć koniecznie papierem do pieczenia. Pokruszonymi ciasteczkami wyłożyć spód tortownicy.  Wstawić do lodówki na godzinę lub do zamrażalnika na pół godziny.

Masa serowa:

  1. Wbić do miski 2 jajka oraz 1 żółtko. Dodać cukier, serek oraz cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając, wlać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.
  2. Dodać do masy szczyptę soli oraz wlać śmietankę, wymieszać wszystko razem.
  3. Masę przelać do wyłożonej ciasteczkami tortownicy. Sernik piec w temperaturze 160oC przez 30-40 minut. Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik, otworzyć lekko drzwiczki i pozostawić w nim jeszcze sernik przez 30 minut.

Wierzch:

  1. Masło i śmietankę przełożyć do garnka. Dodać czekoladę, mieszać aż do momentu, gdy wszystkie składniki się rozpuszczą.
  2. Wylać polewę na ostudzony sernik.
  3. Udekorować  świeżymi truskawkami. Przechowywać w lodówce.

 sernik z truskawkami, szybki sernik, pyszny sernik, sernik pieczony, sernik z czekoladą

środa, 16 marca 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/03/16 09:05:06
Ta spływająca czekolada...co za rozpusta! ;)
-
2011/03/16 09:19:31
Uwielbiam serniki, uwielbiam czekoladę, uwielbiam truskawki - uwielbiam Twój sernik :)
-
2011/03/16 09:34:32
pyszny ten Twój serniczek :)
-
2011/03/16 09:59:49
wygląda bajecznie, założę się, że smakuje jeszcze lepiej :)
-
2011/03/16 14:03:52
No nic..... chociaż popatrzę sobie, zajadając chudy bialy serk :DDD
-
2011/03/16 20:25:26
Ależ mega wypasiony serniczek ! Mniam!:)
-
Gość: , *.internetia.net.pl
2011/06/20 12:47:33
Hejo, a powiedz mi kochana w masie serowej jaki rodzaj śmietanki ma być? Pzdr
-
2011/06/20 13:35:22
Najlepsza będzie śmietanka 36%, ale możesz też użyc 18% rzadkiej śmietanki :)
Pozdrawiam i życzę smacznego :)