NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Tort naleśnikowy

„Taki sycący tort naleśnikowy może być miłą odmianą domowego obiadu. Składa się z pysznych czekoladowych naleśników, przełożonych wiśniami z dodatkiem kremu cynamonowego i doskonałego sosu czekoladowego. Mniaam ;) Przepis pochodzi ze Złotej Księgi Czekolady”
Tort naleśnikowy

Składniki:

Czekoladowe naleśniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki drobno mielonego cukru
  • 1 duże jajko, lekko ubite
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki stopionego masła

Polewa wiśniowa:

  • 600 g wiśni w zalewie
  • 2 łyżki drobno mielonego cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki skrobi (mąki) kukurydzianej

Krem cynamonowy:

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sos czekoladowy:

  • 150 g drobniutko posiekanej mlecznej czekolady
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Tort naleśnikowy na słodko

Wykonanie:

Czekoladowe naleśniki:

  1. W średniej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać cukier i starannie wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami.
  2. Następnie zrobić po środku wgłębienie i umieścić w nim jajko oraz mleko. Wymieszać, dodać masło i wyrabiać na jednolite rzadkie ciasto. Nakryć i odstawić na 15 minut.
  3. Na patelni na średnim ogniu rozpuścić tyle masła, by pokryło dno. Polać dno cienką warstwą ciasta i gdy tylko lekko zbrązowieje, szpatułką odwrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z patelni i powtarza czynności, aż do wysmażenia całego ciasta.

Polewa wiśniowa:

  1. Odcedzić wiśnie, pozostawiając około 300 ml ich zalewy. Wlać połowę zalewy do rondla, dodać cukier oraz cynamon i na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia.
  2. W drugą połowę zalewy wmieszać skrobię kukurydzianą. Kiedy mikstura z cynamonem zacznie wrzeć, dodać do niej mieszankę zalewy ze skrobią, i energicznie mieszając, jeszcze raz doprowadzić składniki do wrzenia.
  3. Zdjąć z ognia i zmieszać z odcedzonymi wiśniami.

Krem cynamonowy:

  1. Ubić na sztywno śmietankę razem z cukrem pudrem i cynamonem.

Sos czekoladowy:

  1. Na średnim ogniu postawić rondel z czekoladą i 200 ml mleka, zagotować.
  2. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę, następnie zmieszać w rondlu z czekoladą.
  3. Nieustannie mieszać na małym ogniu, aż do zgęstnienia.
  4. Zdjąć z gazu i mieszać, aż sos stanie się idealnie gładki.

Tort naleśnikowy z wiśniami i kremem cynamonowym z sosem czekoladowym

środa, 09 marca 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/03/09 08:23:42
To dopiero tort! :D Można z czystym sumieniem pochłonąć na kolację :) Bo naleśniki na kolację są jak najbardziej na miejscu ;) Pozdrawiam!
-
2011/03/09 14:14:40
poproszę odrobinę ;)
-
Gość: Ptasie_Mleczko, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/03/09 19:40:02
to ostatnie zdjęcie to już rozpusta prawdziwa... :)
-
2011/03/09 19:52:41
Świetnie wygląda! I jaka cudna polewa, mniam!:)