NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Ajerkoniak

„Advocat bez problemu dostaniemy wszędzie, ale taki przygotowany przez siebie jest dużo lepszy od kupionego w sklepie. Taki domowy likier jajeczny możemy przygotować dużo wcześniej i przechowywać go po prostu w lodówce. Z podanych proporcji otrzymamy 0,7 l ajerkoniaku”

Ajerkoniak, przepis na ajerkoniak

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka skondensowanego niesłodzonego mleka
  • 1 szklanka wódki

 Ajerkoniak domowej roboty, przepis na ajerkoniak, likier jajeczny, przepis na likier jajeczny, likier jajeczny domowej roboty

Wykonanie:

  1. Żółtka, cukier oraz cukier waniliowy przełożyć do garnuszka. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aby nie dopuścić do przypalenia się masy.
  2. Gdy składniki się połączą wlać powoli mleko i wódkę. Chwilę podgrzewać, ciągle mieszając.
  3. Następnie przelać do butelek, zakręcić, wystudzić i wstawić do lodówki.  

Ajerkoniak, przepis na ajerkoniak, advocat, przepis na advocat

czwartek, 21 kwietnia 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/04/21 11:24:51
taki domowy to super sprawa, pamietam smak ajerkoniaku, ktory robila moja mama :) pozdrawiam
-
2011/04/21 12:22:15
Z chęcią bym sama zrobiła ale stronię od surowych jajek. Ale ajerkoniak uwielbiam :) A piłaś koktajl śnieżkę z ajerkoniakiem. Coś wspaniałego. Jeśli masz ochotę przepis znajdziesz u mnie na blogu w zakładce Nigella Lawson. :) Wesołych Świąt :)
-
2011/04/21 13:33:10
O, lubię i to bardzo!:)
-
2011/04/23 18:37:48
Zdrowych i spokojnych Świąt !

Pozdrawiam serdecznie
Justyna
-
Gość: lo, *.adsl.inetia.pl
2011/04/24 07:49:07
Radości i pięknych chwil na ten świąteczny czas życzę Tobie i najbliższym. Lo (pistachio-lo.blogspot.com)
-
2012/07/01 15:31:15
Zastanawiam się czy mogę użyć mleko skondesnowane słodzone i nie dodać już cukru, co o tym myślisz ? :) A i jeszcze jedno widziałam przepisy bez podgrzewania, co to daje ? Że żółtka będą już 'bezpieczne', bez zagrożenia bakterią ?
-
2012/07/02 22:42:44
Można użyc mleka z dodatkiem cukru, ale najlepiej spróbuj czy nie będzie za mało słodkie.
Podgrzewanie masy zagęszcza ajerkoniak, a po drugie niszczy wszystkie bakterie :)