NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Babka cytrynowa

„Nadszedł już najwyższy czas, aby na blogu pojawiło się trochę przepisów związanych z Wielkanocą. Jako pierwszy proponuję przepis na babkę cytrynową. Jest ona doskonała w smaku: lekka, puszysta i bardzo soczysta, a co najważniejsze długo zachowuje swoją świeżość.  Polecam ten przepis, który pochodzi ze „Złotej Księgi Czekolady”

Babka cytrynowa

Składniki:

Babka cytrynowa:

  • 150 g grubo pokrojonej białej czekolady
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 250 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki drobno startej skórki z  cytryny
  • 3 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 60 ml mleka

Polewa limonowa:

  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka drobno otartej skórki z limonki lub cytryny
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki lub cytryny

Babka cytrynowa

Wykonanie:

Babka cytrynowa:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180oC. Formę na babkę o średnicy 23 cm  posmarować masłem i oprószyć mąką.
  2. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do schłodzenia.
  3. W średniej misce wymieszać mąkę z proszkiem i solą. Mikserem na średnich obrotach utrzeć w dużej misce masło z cukrem i skórką z cytryny na gładki krem. Kolejno dodawać żółtka miksując, aż dobrze się rozprowadzą. Przestawić mikser na niskie obroty i stopniowo wmieszać rozpuszczoną czekoladę i mieszankę mączną na przemian z mlekiem.
  4. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Gumową szpatułką wmieszać ją w ciasto i przełożyć do przygotowanej formy.
  5. Piec przez 40-45 minut, aż włożona w ciasto wykałaczka będzie sucha po wyjęciu.
  6. Gotowe ciasto odstawić na 10 minut do schłodzenia, wyjąć z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego ostudzenia.

Polewa limonowa:

  1. W dużej misce wymieszać cukier, masło i skórkę z limonki.
  2. Wmieszać odpowiednią ilość soku limonowego, by uzyskać gęstą polewę i wylać ją na wierzch ciasta.
  3. Na koniec udekorować rulonikami z białej czekolady.

Babka cytrynowa

poniedziałek, 04 kwietnia 2011, baaaraneeek
Tagi: czekolada

Polecane wpisy

Komentarze
2011/04/04 09:28:00
I wiórki z białej czekolady! Uwielbiam takie :)