NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJĄCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE SĄ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Babka drożdżowa

„Wśród świątecznych wypieków nie może zabraknąć na stole wielkanocnej baby.  Zapewne większość z nas ma na nią jakiś wypróbowany sposób. Ja proponuję przepis na bardzo mięciutką, lekką i delikatną w smaku babkę drożdżową. Jest pyszna, rozpływa się w ustach, a dzięki dodatkowi amaretto również bardzo pachnąca. Zawiera w sobie rodzynki, które dodatkowo  możemy namoczyć w rumie – będą delikatniejsze, miękkie i aromatyczne. Polecam wypróbowanie tego cudeńka :)”

Babka drożdżowa

Składniki:

Zaczyn:

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka

Babka drożdżowa:

  • 100 g masła
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ok. 16 g)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki amaretto
  • 50 g rodzynek

Babka drożdżowa z bakaliami, wielkanocna babka drożdżowa, wielkanocna baba drożdżowa, wielkanocna babka

Wykonanie:

Zaczyn:

  1. Drożdże utrzeć z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia na 10 minut w ciepłe miejsce.

Babka drożdżowa:

  1. Masło stopić, przestudzić.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na jasny gęsty krem. Dodać do nich mąkę oraz zaczyn. Dokładnie wymieszać. Następnie wyrabiać mikserem przez około 5 minut. Pod koniec powoli dolewać roztopione masło, wlać amaretto, dokładnie wymieszać.
  3. Rodzynki opłukać, osuszyć a następnie oprószyć mąką. Dodać do ciasta i delikatnie je wmieszać.
  4. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Napełnić do 1/3 wysokości ciastem. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie do wysokości ¾ wstawić do piekarnika.
  5. Piec około 30-40 minut w temperaturze 180oC.
  6. Następnie babkę wystudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Babka wielkanocna, babka drożdżowa, baba drożdżowa, przepis na babę drożdżową

niedziela, 10 kwietnia 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

Komentarze
2011/04/10 08:29:35
ach, naprawdę cudeńko.
-
2011/04/10 08:40:45
Czyli powoli przygotowania do Wielkanocy. Ja właśnie się zastanawiam, czy robić w tym roku babkę. Rodzina chce sernik i paschę, ja bym jeszcze dołozyła mazurek i babkę. No, chyba że zrobię wcześniej. I każdy będzie szczesliwy :)
-
2011/04/10 10:19:33
Piękna baba! :)
-
2011/04/10 11:43:04
uwielbiam babki drożdżowe i koniecznie muszę zrobić na wielkanoc :)
-
2011/04/10 14:16:15
fajnie wygląda! W sam raz na Wielkanoc