NIE KOPIUJ - ZDJĘCIA ZNAJDUJˇCE SIĘ NA BLOGU CHRONIONE Sˇ PRAWEM AUTORSKIM. PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu

Babka drożdżowa

„W¶ród ¶wi±tecznych wypieków nie może zabrakn±ć na stole wielkanocnej baby.  Zapewne większo¶ć z nas ma na ni± jaki¶ wypróbowany sposób. Ja proponuję przepis na bardzo mięciutk±, lekk± i delikatn± w smaku babkę drożdżow±. Jest pyszna, rozpływa się w ustach, a dzięki dodatkowi amaretto również bardzo pachn±ca. Zawiera w sobie rodzynki, które dodatkowo  możemy namoczyć w rumie – będ± delikatniejsze, miękkie i aromatyczne. Polecam wypróbowanie tego cudeńka :)”

Babka drożdżowa

Składniki:

Zaczyn:

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka m±ki
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka

Babka drożdżowa:

  • 100 g masła
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ok. 16 g)
  • 1,5 szklanki m±ki
  • 2 łyżki amaretto
  • 50 g rodzynek

Babka drożdżowa z bakaliami, wielkanocna babka drożdżowa, wielkanocna baba drożdżowa, wielkanocna babka

Wykonanie:

Zaczyn:

  1. Drożdże utrzeć z cukrem, m±k± i ciepłym mlekiem. Odstawić do wyro¶nięcia na 10 minut w ciepłe miejsce.

Babka drożdżowa:

  1. Masło stopić, przestudzić.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na jasny gęsty krem. Dodać do nich m±kę oraz zaczyn. Dokładnie wymieszać. Następnie wyrabiać mikserem przez około 5 minut. Pod koniec powoli dolewać roztopione masło, wlać amaretto, dokładnie wymieszać.
  3. Rodzynki opłukać, osuszyć a następnie oprószyć m±k±. Dodać do ciasta i delikatnie je wmieszać.
  4. Formę wysmarować masłem i oprószyć m±k±. Napełnić do 1/3 wysoko¶ci ciastem. Przykryć wilgotn± ¶ciereczk± i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy ciasto wyro¶nie do wysoko¶ci ¾ wstawić do piekarnika.
  5. Piec około 30-40 minut w temperaturze 180oC.
  6. Następnie babkę wystudzić, wyj±ć z formy i posypać cukrem pudrem.

Babka wielkanocna, babka drożdżowa, baba drożdżowa, przepis na babę drożdżow±

niedziela, 10 kwietnia 2011, baaaraneeek

Polecane wpisy

  • Mini bezy wielkanocne

    Składniki: Bezy: 4 białka 250 g drobnego cukru 2 łyżki m±ki ziemniaczanej 2 łyżki octu Krem: 500 ml smietanki 36%, bardzo dobrze schłodzonej 2 łyżki cukru pudr

  • Babka wielkanocna - Fale Dunaju

    Składniki: Baka wielkanocna: 300 g masła 300 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 6 jajek 300 g m±ki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao

  • Wielkanocne muffinki szpinakowe

    Składniki na ok. 24 szt.: Ciasto: 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1 1/3 szklanki cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka m±ki pszennej 1 szklanka m±ki

Komentarze
2011/04/10 08:29:35
ach, naprawdę cudeńko.
-
2011/04/10 08:40:45
Czyli powoli przygotowania do Wielkanocy. Ja wła¶nie się zastanawiam, czy robić w tym roku babkę. Rodzina chce sernik i paschę, ja bym jeszcze dołozyła mazurek i babkę. No, chyba że zrobię wcze¶niej. I każdy będzie szczesliwy :)
-
2011/04/10 10:19:33
Piękna baba! :)
-
2011/04/10 11:43:04
uwielbiam babki drożdżowe i koniecznie muszę zrobić na wielkanoc :)
-
2011/04/10 14:16:15
fajnie wygl±da! W sam raz na Wielkanoc